Klanten kopen een aandeel in hun biologische supermarkt: 'Hartverwarmend' - Omroep Brabant

Klanten kopen een aandeel in hun biologische supermarkt: 'Hartverwarmend'

10 juni 2022 om 07:30 • Aangepast 17 juni 2022 om 13:12
nl
Vijftig Eindhovenaren hebben de biologische supermarkt Liek in hun stad gekocht. Ze zijn mede-eigenaar geworden door een deeltje van een aandeel van het bedrijf te kopen.
Profielfoto van Rogier van Son
Geschreven door

Dian van Horrik investeerde in de supermarkt aan de Roostenlaan. “Het is een heel klein steentje dat ik bijdraag. Ik hoop dat Liek breder bereikbaar wordt, zodat de winkel hier blijft bestaan. Ik hoop ook dat er meer filialen komen.”

Angelique Wijnen is de oprichter van de supermarkt met eetgedeelte: de proefkeuken. Door corona ging het financieel slecht. In januari kreeg ze het idee om deeltjes van aandelen te verkopen. Het bleek een gouden zet. “Het was nodig om weer te kunnen ondernemen.”

Je doet het niet alleen voor het rendement.

Vanaf 250 euro kunnen mensen lid worden van coöperatie. Over 5 jaar moet het zo'n 20 procent meer waard zijn.

Meteen een flinke winst maken is er voor de investeerders niet bij. Het geld wordt eerst weer in de zaak gestoken. “Je doet het niet alleen voor het rendement. Mensen zeggen ook dat ze willen bijdragen aan een stukje duurzaamheid en bijdragen dat het anders kan. We gaan investeren in een app, in marketing en in mensen. Door corona hebben we ons team een aantal keren moeten ontslaan.”

Lokale boeren en tuinders kunnen hun producten in de supermarkt verkopen. Het plan is om nog meer supermarkten te openen, in totaal vijf vestigingen in vijf jaar. Allemaal in Brabant.

Het saamhorigheidsgevoel is hartverwarmend.

Het volgende filiaal staat voor begin 2023 in Den Bosch gepland. “Er zijn mensen uit Venlo en Den Bosch die nu investeren en aangeven dat ze hopen dat er daar een vestiging komt. Maar de meeste mensen die investeren komen uit Eindhoven.”

Het zijn bestaande klanten die de zaak graag willen helpen. “Het saamhorigheidsgevoel is hartverwarmend.” In totaal komt er voor 150.000 euro aan aandelen te koop. Tot nu toe is er al 48.000 euro opgehaald. Eind juli hoopt de winkel het hele bedrag bij elkaar te hebben.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.