Shell-directeur Marjan van Loon heeft veel uit te leggen op feestjes

10 juni 2022 om 15:21 • Aangepast 20 juni 2022 om 14:27
nl
Marjan van Loon uit Helmond werd in 2016 de eerste vrouwelijke directeur van Shell Nederland. Bijna 10.000 werknemers vallen onder haar verantwoordelijkheid. Na haar middelbare school wilde ze eigenlijk verpleegkunde gaan studeren, maar het werd dus heel iets anders. Zondag is ze te gast in de talkshow KRAAK van Omroep Brabant.
Profielfoto van Arjo Kraak
Geschreven door

Ze koos uiteindelijk voor een studie chemische technologie Technische Universiteit in Eindhoven. Met pijn in het hart verliet ze daarna Brabant om bij Shell te gaan werken. Ze kwam onder meer in Maleisië en Australië terecht.

Zodra Marjan haar mond open doet is het duidelijk: hier hebben we te maken met een Brabantse. Dat dialect heeft ze nooit afgeleerd. Het tekent haar 'Brabantse ondernemersmentaliteit', zegt ze zelf, die ze omschrijft als 'laagdrempelig'.

Ze heeft haar stuurmanskunsten nu hard nodig. Shell investeert jaarlijks 2 miljard in de energietransitie en is daarmee een grote speler in Nederland. De maatschappij heeft aandelen in windenergie, investeert in het omzetten van elektriciteit in waterstof en in laadpalen voor elektrische auto's.

Omdat het concern zijn miljarden winst nog steeds met fossiele brandstoffen maakt heeft Van Loon ook altijd te maken met 'gezond wantrouwen'. Zeker nu Shell meer winst maakt omdat de brandstofprijzen zo hoog zijn. Op menig verjaardagsfeestje mag Marjan van Loon uitleggen hoe dat toch kan.

Verder in KRAAK:
Annemieke de Groot is directeur van C-support, door de overheid in het leven geroepen om mensen met long covid met raad en daad bij te staan. Wekelijks krijgen ze meer dan 1000 nieuwe aanmeldingen. Sandra van den Heuvel uit Oss was vorige week te gast en haar verhaal maakte veel reacties los.

Mario Berkers van boerenorganisatie ZLTO komt praten over de stikstofplannen van het kabinet.

KRAAK is zondag om 12.00 uur live te zien op tv en online. Daarna wordt het op tv herhaald en ook is het programma online terug te kijken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.