Zo kun je je huis verduurzamen én geld besparen: 'Ik betaal veel te veel'

11 juni 2022 om 09:00 • Aangepast 20 juni 2022 om 14:27
nl
Door de stijgende energieprijzen willen veel mensen hun huis verduurzamen, maar hoe? Op de Huis en Energiebeurs in de Bossche Brabanthallen vinden bezoekers oplossingen die flink wat geld besparen. “Mijn stroomleverancier is failliet gegaan. Daarom moet ik in plaats van zo’n 250 euro nu 600 euro per maand betalen. Als ik mijn huis niet verduurzaam, wordt mijn energierekening bijna onbetaalbaar”, zegt een bezoeker terwijl hij naar zonnepanelen kijkt.
Profielfoto van Megan Hanegraaf
Geschreven door

Korter douchen, lampen uit en apparaten niet op standby laten staan, kan al helpen om de torenhoge energierekening naar beneden te krijgen, maar om écht flink te besparen, zijn ingrijpendere maatregelen nodig. Op de beurs zijn tientallen experts die bezoekers helpen bij het verduurzamen en besparen, want kennis ontbreekt vaak.

“Ik heb geen idee op welke manier ik mijn huis het beste kan verduurzamen.”

Beursbezoeker Endre vertelt: “Ik woon in een oude boerderij die slecht is geïsoleerd. Ik probeer al kosten te besparen door minder te stoken, maar ik betaal nog steeds 350 euro per maand. Dat vind ik veel te veel, dus ik ben op zoek naar een goedkoper alternatief. Ik heb alleen geen idee welke manier het beste is voor mijn huis."

Gijs wilde zeven jaar geleden zonnepanelen aanschaffen, maar zijn vrouw wilde 'die lelijke dingen' niet op het dak. "Nu kijken wij wel tegen die dingen aan van de buren. Als ik ze toen had gekocht, had ik het geld nu al bijna terugverdiend. Spijt heb ik niet, maar het is wel verstandig om weer na te denken over de toekomst."

Midden in de hal staat het Duurzaam Droomhuis met tal van energiezuinige oplossingen. In de modelwoning zie je een inductiekookplaat om je gasverbruik terug te dringen. Maar ook zuinige apparaten om minder stroom te verbruiken. In de badkamer hangt een waterbesparende douchekop, waardoor je water én energie bespaart.

Allemaal simpele manieren om met kleine aanpassingen te verduurzamen, maar écht veel levert het nog niet op. Daarom zoeken veel bezoekers naar een ingrijpendere maatregelen. Een manier om honderden euro’s per jaar te besparen is het installeren van een warmtepomp. De meest voorkomende is hybridevariant.

"Hoe beter je isolatie, hoe meer het je oplevert.”

Joanneke de Jongh van Milieu Centraal: “De warmtepomp zorgt er samen met je cv-ketel voor dat je huis wordt verwarmd. Dat gebeurt elektrisch, waardoor je minder of geen gas gebruik. In heel veel huizen kan de hybridepomp meteen worden gebruikt, waardoor je meteen flink gaat besparen. Hoe beter je isolatie, hoe meer het je oplevert.”

Ook de nieuwste duurzame uitvindingen zijn te vinden op de beurs. Een daarvan is een PVT-paneel. “We kennen allemaal zonnepanelen die elektriciteit leveren. Het nieuwe paneel wekt niet alleen energie op, maar ook warmte die gebruikt kan worden door de warmtepomp”, legt Jojanneke uit. Het enige wat je nodig hebt, is ruimte op je dak.

De Huis en Energiebeurs duurt nog tot en met zondag.

Het pvt-paneel dat elektriciteit en warmte opwerkt (foto: Megan Hanegraaf).
Het pvt-paneel dat elektriciteit en warmte opwerkt (foto: Megan Hanegraaf).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.