Video

Bloedige middeleeuwse strijd herleeft binnenkort in Almkerk

11 juni 2022 om 18:00 • Aangepast 20 juni 2022 om 16:07
nl
Ruim tweehonderd middeleeuwers maken zich op voor de veldslag der veldslagen: de Slag om Altena. “Er komen 25 groepen aan strijders uit heel Nederland, België en zelfs uit Zweden”, vertelt Berry Schmaal. “In de 14e eeuw werd Slot Altena met de grond gelijk gemaakt, maar dit keer gaan wij winnen in de Slag om Altena.”
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

Op een klein heuveltje aan de rand van het dorp Almkerk is plotseling een middeleeuwse kasteeltoren verschenen. “De toren is een replica van de toren van het middeleeuwse Slot Altena dat tot eind 14e eeuw ook op deze plek stond”, vertelt Berry Schmaal. “De tien meter hoge toren is ’s avonds verlicht en is een blikvanger in de pikdonkere polder. We hebben de toren herbouwd, omdat een veldslag om de middeleeuwse toren en voormalig kasteel in Almkerk aanstaande is.”

De veldslag, waar 25 middeleeuwse re-enactmentgroepen (dit zijn groepen die veldslagen naspelen) in het dorp Almkerk aan gaan meedoen, gaat in het weekend van 18 en 19 juni plaatsvinden. “De Slag om Altena en om het Slot Altena heeft echt plaatsgevonden”, vertelt Schmaal. “Het is feitelijk een zeer uit de hand gelopen familieruzie tussen vader Albrecht van Beieren, de graaf van Holland, en zijn zoon.”

Een verkenner kijkt uit over het terrein waar de veldslag gaat plaatsvinden. (foto: SlagomAltena)
Een verkenner kijkt uit over het terrein waar de veldslag gaat plaatsvinden. (foto: SlagomAltena)

“Zoon Willem was in 1392 betrokken bij een samenzwering tegen zijn vader. Toen dat mislukte vluchtte hij naar zijn kasteel bij Almkerk. Zijn vader belegerde in 1393 de burcht en maakte die met de grond gelijk. Tot nu, want de toren staat er weer en zal de komende veldslag overleven."

“We verwachten dat dit spektakel rond de vierduizend bezoekers gaat trekken”, aldus Schmaal, die met de organisatie ‘de Heeren van Altena’ al maanden met de voorbereidingen bezig is. “De strijd om Slot Altena bestaat uit veldslagen op zaterdag en zondag, maar deze keer gaan wij winnen en zal de Graaf van Holland het onderspit delven.”

Restanten van het Huis van Altena op een historische tekening
Restanten van het Huis van Altena op een historische tekening

De Slag om Altena, in de gemeente Altena, is deze zomer één van Nederlands grootste re-enactment-evenementen. “In 2018 hebben we een eerste editie georganiseerd”, vertelt Schmaal. “De aanleiding voor die eerste editie was het fuseren van de gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem tot de nieuwe gemeente Altena. Nu is het een echte veldslag gebaseerd op historische feiten.”

Zoals overal draait ook de Slag om Altena voor een groot deel op vrijwilligers. “We zouden best nog wat vrijwilligers kunnen gebruiken. Het evenement gaat door, maar meer handen zijn zeer welkom.”

Berry Schmaal in zijn Heeren van Altena outfit
Berry Schmaal in zijn Heeren van Altena outfit

Voor de 30-jarige Schmaal is de Slag om Altena ook een persoonlijke reis terug in de tijd. “Via mijn moederskant zijn er familiebanden met vroeg middeleeuwse inwoners van Altena, die terug gaan tot de 12e eeuw. Ondanks dat ik graag een middeleeuwer naspeel met onze eigen re-enactment groep de Heeren van Altena, ben ik toch wel blij dat in deze tijd leef.” De droom van Schmaal? “Dat is de herbouw van Slot Altena op de plek waar het ooit heeft gestaan, de plek waar ik ga meedoen aan de Slag om Altena."

In onderstaande video laat de organisatie zien wat bezoekers kunnen verwachten bij de historische Slag om Altena:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!