Dit schilderij is Breda en niet Amsterdam, zo blijkt na 2,5 jaar onderzoek - Omroep Brabant
Video

Dit schilderij is Breda en niet Amsterdam, zo blijkt na 2,5 jaar onderzoek

13 juni om 18:00 • Aangepast 21 juni om 12:58
nl
Na 2,5 jaar kunsthistorisch onderzoek staat het vast: het 17e-eeuws schilderij ‘Paysage fluvial Hollandais avec un château’ toont niet de oude stad van Amsterdam, maar Breda. Op het doek staan zeldzame afbeeldingen van de Grote Kerk, een deel van de vestingwerken en het Kasteel van Breda.
Profielfoto van Raoul Cartens
Geschreven door

Het Stedelijk Museum Breda kreeg eind 2019 de tip dat het schilderij (vertaald: Hollands rivierenlandschap met kasteel) op een veiling in Parijs werd aangeboden. In de beschrijving stond dat de afgebeelde stad Amsterdam of Düsseldorf was, maar de tipgever had duidelijke vermoedens dat de afgebeelde vestingstad Breda is. Dus kocht het museum het schilderij en liet het nader onderzoek uitvoeren.

"Veel is er niet uit die tijd."

Met pretogen vol trots vertelt conservator Monique Rakhorst van het Stedelijk Museum Breda dat die vermoedens blijken te kloppen. Zeker omdat schilderijen uit de 17e eeuw met daarop het Kasteel van Breda zeldzaam zijn. "Veel is er niet uit die tijd. Dat maakt het des te bijzonderder dat wij nu weten dat het kasteel zo in omloop werd gebracht", aldus Rakhorst.

De Amsterdamse schilder Jacobus Storck heeft er tussen 1664 en 1687 waarschijnlijk leuk aan verdiend. Rakhorst: "Tijdens het onderzoek doken er nog zes andere versies van dit schilderij op. Dit geeft aan dat er markt voor was om het te verkopen. Het Kasteel van Breda speelde een belangrijke rol omdat het de residentie was van de familie Nassau."

Er moet volgens het museum een bijzondere aanleiding zijn geweest om maar liefst zeven varianten van het schilderij te maken. "Het is niet ondenkbaar dat de Vrede van Breda in 1667 daar aanleiding toe heeft gegeven. In dat jaar tekenden de betrokken naties in het Kasteel van Breda de vrede die een eind bracht aan de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog."

Conservator Monique Rakhorst vertelt over de ontdekking.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.