Video

Broers bouwen varende oliefabriek voor de Bosch Parade: 'Heel spannend'

15 juni 2022 om 19:00 • Aangepast 16 juni 2022 om 10:02
nl
Met oude olievaten, jerrycans en stalen buizen bouwden Vince (30) en Thjeu (34) Donders uit Tilburg een bijzonder kunstwerk dat te zien in tijdens de Bosch Parade. Maanden werkten ze samen aan hun 'drijvende oliefabriek'. "Ik doe de techniek en mijn broer bedacht het verhaal. We doen dit als een team", vertelt Thjeu vanaf de boot.
Profielfoto van Megan Hanegraaf
Geschreven door

Tijdens de Bosch Parade vaart een stoet van negentien kunstwerken door de wateren van Den Bosch. In de Tuin der Lusten, een 'kleurrijke broedplaats' bij de Citadel, werken de deelnemers aan hun kunstzinnige vaartuigen.

“Het was een flinke uitdaging.”

Het is de eerste keer dat broers Vince en Thjeu meedoen. Thjeu zet de laatste draadjes vast en draait de laatste schroefjes aan: “Het was een flinke uitdaging, want we hebben allebei nog nooit een boot gebouwd. We hebben er dag en nacht aan gewerkt. Dat ik dit samen met mijn broer mag doen, is heel speciaal.”

De boot is gemaakt van afval: een badkuip, een computerkast, een bureaustoel, beveiligingscamera’s en brandblussers. “Het zijn allemaal dingen die we dagelijks gebruiken", vertelt Vince. "Die spullen worden weggegooid als we ze niet meer gebruiken of als ze kapot zijn. Dat vind ik zonde. Daarom wilde ik al die spullen hergebruiken en één nieuw apparaat van maken dat weer werkt."

De spullen verzamelden ze samen. Thjeu werkt in de bouw en nam regelmatig oude bouwmaterialen zoals hout en ijzer mee. "Als ik iets zag, maakte ik een foto en stuurde mijn broer een berichtje of hij het wilde hebben voor ons project", vertelt hij. "Maar er zitten ook spullen van onszelf tussen. Bijvoorbeeld de badkuip. Die stond in een huis waar ik heb gewoond."

“Tijdens de Bosch Parade staan acteurs op de boot die zoeken naar de laatste olie op de wereld”

Thjeu doet de techniek en Vince bedacht het verhaal. Hij vindt boorplatformen en olieraffinaderijen heel interessant. Dat inspireerde de Tilburger. “Ik zie het kunstwerk als een drijvende oliefabriek", vertelt Vince. "Tijdens de Bosch Parade staan acteurs op de boot die zoeken naar de laatste resten olie op de wereld. Ze pompen olie en draaien aan de knoppen."

Aan de techniek moet Thjeu nog wat sleutelen, want de oude grasmaaiermotor die ervoor zorgt dat de boot vaart, valt soms uit. "Ik hoop dat ik dat probleem op kan lossen voordat de parade begint. We hebben lang aan de boot gewerkt en hebben al veel leuke reacties gekregen, maar er kan altijd iets misgaan. Dat vind ik heel spannend."

De drijvende oliefabriek vaart samen met achttien andere kunstwerken van donderdag tot en met zondag door de Dommel tijdens de Bosch Parade.

Acteurs op de drijvende oliefabriek van Vince en Thieu (foto: Ben Nienhuis).
Acteurs op de drijvende oliefabriek van Vince en Thieu (foto: Ben Nienhuis).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!