Het wordt puffen, Rijkswaterstaat stelt hitteprotocol in - Omroep Brabant

Het wordt puffen, Rijkswaterstaat stelt hitteprotocol in

16 juni om 12:07 • Aangepast 17 juni om 11:54
nl
Rijkswaterstaat neemt vrijdag en mogelijk zaterdag extra maatregelen vanwege de verwachte hoge temperaturen. Vanaf tien uur vrijdagochtend wordt het hitteprotocol in werking gesteld. Dit houdt in dat weggebruikers die tussen tien uur 's ochtends en acht uur 's avonds met pech langs de weg komen te staan direct worden geholpen.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

Vrijdag kan de temperatuur oplopen naar 28 tot 31 graden en zaterdag kan volgens Johnny Willemsen van Weerplaza zelfs 34 graden worden. "Met behoorlijk wat zon."

Rijkswaterstaat vindt het onwenselijk dat gestrande weggebruikers bij zulke hoge temperaturen langdurig in de zon op een berger moeten wachten. Daarom zorgt Rijkswaterstaat tijdens zulke hete dagen zo snel mogelijk voor een berger die de weggebruiker naar een locatie met voorzieningen brengt, zoals een tankstation of parkeerplaats. Daar kan dan de schaduw worden opgezocht en zijn water en andere voorzieningen aanwezig.

Het hitteprotocol geldt in de provincies waar volgens het KNMI de temperatuur zal stijgen naar 30 graden of hoger. Vooralsnog geldt het protocol vrijdag voor Brabant, Zuid-Holland, Zeeland en Limburg.

Advies voor automobilisten
Ga je vrijdag of zaterdag de weg op? Dan adviseert Rijkswaterstaat:

  • Neem voldoende drinkwater mee. Door de hitte kan je concentratie afnemen en dat is natuurlijk gevaarlijk.
  • Ook een paraplu meenemen wordt aangeraden. Die kan als parasol dienen als je bij pech veilig achter de vangrail op een weginspecteur of de berger wacht.
  • Er kunnen komende tijd ook bermbranden ontstaan door de droogte en de wegdektemperatuur kan flink oplopen. Daarom wordt opgeroepen gerookte sigaretten niet op de weg te gooien.

Hoe lang het warme weer aanhoudt, is nog onduidelijk. Een paar dagen geleden werd gezegd dat het zondag zal afkoelen, maar volgens Johnny van Weerplaza kan het op basis van recente weerkaarten die dag 'nog alle kanten op'. "Misschien halen we ook zondag 30 graden", vertelde hij donderdagochtend in het radioprogramma 'Wakker!' op Omroep Brabant. "Maar het zou ook een stuk koeler kunnen worden, met al vroeg op de dag buien."

LEES OOK: Spoorpark Live in Tilburg neemt maatregelen tegen hitte dit weekend

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone