Vluchtelingen schrijven brieven aan hun kinderen: 'We waren ook zo bang'

17 juni 2022 om 15:16 • Aangepast 24 juni 2022 om 14:54
nl
Een Afghaanse moeder leest voor uit een brief die ze aan haar dochter schrijft. "Ik zei: maak je geen zorgen, maar eigenlijk waren we zelf ook heel bang." Ze doet wat alle ouders willen, haar kind weghouden van ellende. Ze is één van de veertien vluchtelingen die op verzoek van de uit Veghel afkomstige fotograaf Marieke van der Velden een brief schreef aan hun eigen kind. Ze vertelt er zondag over in de zondagse talkshow KRAAK van Omroep Brabant.
Profielfoto van Arjo Kraak
Geschreven door

Het levert ontroerende filmportretten op. Marieke laat zien hoe universeel ouderliefde is. Een feest van herkenning, of het nu ouders zijn uit Afghanistan, Syrië of Kameroen.

Iedereen wil het beste voor zijn kind, maar dat valt niet mee als je een schamel bestaan lijdt in een vluchtelingenkamp in Griekenland. Daar zocht en vond Marieke samen met haar partner Philip Brink de veertien vluchtelingen die een brief wilden schrijven.

Ze werd verrast door de schoonheid van de brieven, waarin de ouders bijvoorbeeld in gedachten teruggaan naar de geboortedag van hun kind: "Mijn meisje, je was zo mooi toen je werd geboren. Je ogen straalden als de zon."

Er spreekt ongelooflijk veel liefde uit de voorgelezen brieven. Maar ook veel zorgen. Want gaat de uitdrukking 'kinderen hebben de toekomst' ook op voor deze kinderen? Marieke noemt haar serie niet voor niets 'Children of the Labyrinth', kinderen in een doolhof van gesloten deuren. Haar serie wordt vanaf maandag 20 juni uitgezonden door BNNVARA op NPO2, veertien keer steeds na Nieuwsuur.

Verder in KRAAK
Directeur Roel Hellemons van Eindhoven Airport over de chaos op Schiphol en wat dat betekent voor zijn luchthaven. En Annick Box uit Best kreeg door een traumatische pestverleden psychische klachten. Maar nu wil ze moeder worden: van doodswens naar kinderwens. In de KRONCRV-documentaire-serie 'Dilemma's voor dokters' is ze een van de hoofdpersonen. Want wie bepaalt of Annick een kind mag krijgen?

KRAAK wordt elke zondag om 12.00 uur live uitgezonden en daarna herhaald. Het programma is ook online terug te kijken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.