Zilveren schermer Tristan Tulen geniet van alle reacties: 'Niet normaal' - Omroep Brabant

Zilveren schermer Tristan Tulen geniet van alle reacties: 'Niet normaal'

maandag om 10:39 • Aangepast dinsdag om 10:00
nl
Tristan Tulen uit Den Bosch is bedolven onder de reacties na zijn stunt op het EK schermen. Zondag verraste Tulen vriend en vijand door in Turkije een zilveren medaille te veroveren. De eerste Nederlandse schermmedaille sinds 2011, toen voor Bas Verwijlen. “Ik heb een geweldige wedstrijd gehad en tot midden in de nacht heb ik reacties ontvangen.”
Profielfoto van Leon Kersten
Geschreven door

Een beetje slaperig, maar hoorbaar trots nam Tristan Tulen maandagochtend de telefoon op in Antalya. “Niet normaal, zoveel reacties heb ik ontvangen, het leek wel of iedereen had meegekeken.”

Op het EK won Tulen wedstrijd na wedstrijd tot hij in finale stuitte op meervoudig Europees en wereldkampioen Yannick Borel uit Frankrijk. De Fransman won de finale met 15-1.

“Het klopte allemaal, tot die finale dan. Nu ik wakker ben vraag ik me wel af of het vandaag weer zou lukken? Ik denk dat het zo moest zijn.”

Tulen schermt al lang, maar bleef ook lang in de schaduw van Bas Verwijlen, die na de Olympische Spelen van vorig jaar is gestopt. Dit seizoen zat het de Bossche schermer niet mee op de vele toernooien. Met het oog op de toekomst en om zijn topsportcarrière te bekostigen, werkt hij ook nog eens drie dagen in de week als fysiotherapeut.

"Het was niet mijn beste seizoen en als het dan op het EK wel lukt is dat heel mooi.”

Na de coronaperiode waren er dit seizoen om de twee weken toernooien en dat was niet makkelijk combineren met Tulens werk. “Als je ook nog parttime werkt wordt het erg druk. Het was niet mijn beste seizoen en als het dan op het EK wel lukt, is dat heel mooi.”

Het volgende individuele doel is een goede klassering op het WK volgende maand. “Ik heb niets te verliezen, dat is een mooie uitgangspositie. Ik ga zeker proberen iets moois neer te zetten.”

Aan de horizon lonken de Olympische Spelen in Parijs in 2024. “Daar droom ik zeker van, ja.” Hij had gehoopt om eerder dit seizoen al een topprestatie te leveren. “Het kwam maar niet, terwijl mijn collega’s zeiden dat het wel zou komen. Zij zagen ook dat ik er hard voor heb gewerkt. Die waardering is leuk.”

Woensdag schermt Tristan samen met zijn broer Rafaël nog de landenwedstrijd op het EK.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone