Mirjam loopt door haar lengte tegen veel praktische problemen aan

21 juni 2022 om 13:27 • Aangepast 21 juni 2022 om 13:59
nl
21 juni is de langste dag van het jaar maar ook de Dag van de Lange Mensen. Met 1,87 meter wordt Mirjam van Valen (44) uit Breda dagelijkse geconfronteerd met haar lengte. "Dagelijkse spullen kopen is een hele klus."
Profielfoto van Evie Hendriks
Geschreven door
Evie Hendriks

Mirjam was altijd al lang voor haar leeftijd. "Als kind, puber en in mijn studententijd wilde ik niet opvallen dus ik paste mezelf continu aan aan de standaard. Ik ging zelfs een beetje krom lopen."

De Bredase heeft haar lengte inmiddels geaccepteerd. "Ik ben nu wat ouder en heb het kunnen accepteren, maar dat betekent niet dat de problemen verdwenen zijn."

"Ik ben geen reus, maar een bed van twee meter is te kort."

Zo loopt ze letterlijk en figuurlijk tegen simpele, dagelijkse ongemakken aan. "Het is een hele klus om spullen te kopen. Ik ben geen reus, maar een bed van twee meter is te kort."

Dat kan volgens Mirjam lichamelijke gevolgen hebben. "Een bureaustoel is vaak te kort waardoor je gauw rug- en nekklachten krijgt. Dat zie je ook bij extreem lange mensen die krom aan het aanrecht staan of die moeten bukken in de bus."

Aan lang zijn hangt ook een prijskaartje. "Aangepaste meubelen en kleren haal ik in speciale winkels en deze producten zijn vaak duurder."

"Het is heel belangrijk voor jonge mensen om te zien dat zij niet de enige zijn."

De belangenverenging Klub Lange Mensen riep zes jaar geleden de Dag van de Lange Mensen in het leven. Dat draagt volgens Mirjam bij aan het gevoel dat je niet alleen bent. "Het is heel belangrijk voor jonge mensen om te zien dat zij niet de enige zijn, omdat ze vaak onzeker zijn over hun lengte."

Mirjam draagt zelf ook een steentje bij met haar eigen magazine Tall Stories. "Ik hoefde niet lang na te denken over een onderwerp voor mijn afstudeeropdracht op de fotovakschool. Dit gaat mij zo aan het hart."

"Ik denk dat vrouwen zich sneller druk maken over hun lengte."

Dat resulteerde in een magazine vol met portretten en verhalen van lange vrouwen. "Extreem lange mannen lopen ook tegen veel problemen aan, maar ik denk dat vrouwen zich sneller druk maken over hun lengte."

De verhalen uit haar magazine hebben indruk gemaakt op Mirjam. Van jonge meiden van 14 die al 1,90 meter lang zijn, tot vrouwen die onder het mes gingen om hun groei te remmen. "Ik hoop dat anderen deze verhalen lezen zodat zij hun lengte accepteren net als ik heb gedaan."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!