Monumentale lindeboom in gevaar, mogelijk vergiftigd

22 juni 2022 om 14:45 • Aangepast 14 juli 2022 om 16:26
nl
De monumentale lindeboom in het centrum van Den Bosch lijkt vergiftigd te zijn. Dat blijkt uit een onderzoek dat de gemeente heeft laten doen door een externe bomendeskundige. De boom aan de Lepelstraat verkeert sinds september 2021 al in slechte toestand en de vraag is of de boom het gaat halen.
Profielfoto van Thijs den OudenProfielfoto van Dtv Nieuws
Geschreven door

De 70-jarige linde wordt eens in de twee jaar onderzocht. In september vorig jaar zei een bomendeskundige nog dat er niet ingegrepen hoefde te worden. In april van dit jaar bleek dan toch dat het niet goed ging met de boom.

Uit het onderzoek van de gemeente blijkt dat er gaatjes in de stam zijn gevonden die door mensen veroorzaakt zijn. “In de regel duidt dat op vergiftiging, maar dat is niet met zekerheid vast te stellen", schrijft de gemeente.

Naast de gaatjes was er nog iets opvallends, schrijft de gemeente. De grond onder de boom en onder de bestrating daaromheen was verhard, tot een diepte van 25 centimeter.

Reddingsactie
Op dit moment wordt er alles op alles gezet om de boom van de ondergang te redden. Zo wordt de bestrating rondom de boom weggehaald om daar extra voeding in te stoppen. Daarnaast wordt geprobeerd de verharde bodem rondom de boom weg te halen. Zo moet voorkomen dat de wortel van de boom worden aangetast.

Mocht dat allemaal niet lukken, wordt de lindeboom verwijderd en komt er een nieuwe boom in de plaats.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!