Rita weet zich geen raad meer: niemand heeft een Brabants bont-tafelkleedje

22 juni 2022 om 21:16 • Aangepast 23 juni 2022 om 11:47
nl
Het is een zoektocht om moedeloos van te worden. Rita Stuyt (78) uit Eindhoven struint alle winkels af om een fraai tafelkleed met Brabants bont-printje te scoren voor haar haringfeestje komende maandag, maar loopt keer op keer tegen hetzelfde probleem aan. "Ze kijken me aan alsof ik gek ben."
Profielfoto van Sven de Laet
Geschreven door

Een gezellige avondje haringhappen bij Rita in de achtertuin, dát is het idee. "Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en alle buren uitgenodigd. Hartstikke gezellig, toch?"

Klinkt inderdaad veelbelovend, maar wat is een goed feestje zonder wat aankleding. Met die gedachte ging Rita op pad. "Ik zag het al helemaal voor me: die tafel vol met schalen, bovenop zo'n mooi rood-wit geblokt tafelkleed. Dat ziet er leuk en fris uit."

"Het lijkt wel alsof de traditie verdwijnt."

Maar na een middagje shoppen, kwam Rita een illusie armer weer thuis. "Ik ben bij een hele rits winkels geweest. Van HEMA tot Blokker en van Kruidvat tot een textielzaak. Maar waar ik ook kwam, het personeel had geen flauw idee wat ik bedoelde. En niet alleen de jonkies, ook de oudere werknemers. Ze keken me aan alsof ik gek was."

En dat kan volgens Rita niet. "Zelfs toen ik zei dat het op de Brabantse vlag lijkt, ging er geen belletje rinkelen. Het lijkt wel alsof de traditie verdwijnt. Zonde, toch?"

"Zelfs ik weet wat Brabants bont is, terwijl ik hier helemaal niet geboren ben."

Hoogste tijd om de kennis weer wat op te frissen, vindt ze. "Zelfs ik weet wat Brabants bont is, terwijl ik helemaal niet hier geboren ben. Ik kom oorspronkelijk uit Purmerend. Al moet ik toegeven dat ik na 55 jaar in Eindhoven ook wel verbrabantst ben."

Leuk en aardig, maar ondertussen nadert de haringparty met rasse schreden, terwijl een passend stukje tafelbekleding nog altijd ontbreekt. "Mijn laatste hoop is gevestigd op de groothandels. Anders weet ik het ook niet meer."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone