Waterschildpad leeft in erg vervuild aquarium: 'Dier was niet meer te zien' - Omroep Brabant

Waterschildpad leeft in erg vervuild aquarium: 'Dier was niet meer te zien'

23 juni om 10:33 • Aangepast 24 juni om 08:50
nl
In een huis in Geertruidenberg is donderdag een waterschildpad ontdekt die in een ernstig vervuild aquarium leefde. Het water was zo vertroebeld, dat het dier niet eens meer te zien was. Inspecteur Wilfred van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft de eigenaar opdracht gegeven zo snel mogelijk de juiste verzorging te regelen voor het dier. "Het beestje heeft geen leuk leven, maar dat gaat veranderen."
Profielfoto van Ista van Galen
Geschreven door

De LID kreeg onlangs via meldpunt 144 de melding binnen dat er in het huis in Geertruidenberg sprake zou kunnen zijn van dierenverwaarlozing of dierenmishandeling. Inspecteur Wilfred ging eropaf en merkte direct iets op. "Hij rook de stank al vanaf buiten", vertelt woordvoerder Jelko de Ruijter van de LID, namens Wilfred.

"Het dier kreeg alleen garnalen."

Wilfred belde aan ging het huis binnen. "Daar rook hij een rottende lucht. Er stond een aquarium wat zwaar vervuild was. Het dier dat in het water zat, was nauwelijks te zien." Naast het vieze water, voldeed het aquarium niet aan allerlei eisen. Zo was het te klein voor de schildpad en was er geen droog stuk. "Een waterschildpad moet kunnen drogen, dus er moet voor twintig procent aan droog stuk zijn in zo'n aquarium. Dat was er niet."

Daarnaast kreeg de waterschildpad ook slecht te eten van de eigenaar. "Het dier kreeg alleen garnalen. Zo'n waterschildpad is een alleseter en moet juist gevarieerd te eten krijgen", legt De Ruijter uit.

"Binnenkort gaan we opnieuw controleren."

De eigenaar heeft allerlei eisen gekregen waar hij aan moet voldoen. "Hij moet zo snel mogelijk de behuizing vernieuwen. Binnenkort gaan we opnieuw langs, om te kijken of alles op orde is."

Is dat nou niet het geval, dan kan de eigenaar een dwangsom krijgen, of kan het zo zijn dat de LID zorgt voor het juiste aquarium en dat die kosten voor de eigenaar zijn. Het dier blijft voorlopig dus wel bij de eigenaar. "Op een gegeven moment zouden we het dier in bewaring kunnen nemen, maar dat is alweer een aantal stappen verder."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone