Wonen in een verticaal bos: 'We stonden zelfs in de Donald Duck' - Omroep Brabant

Wonen in een verticaal bos: 'We stonden zelfs in de Donald Duck'

donderdag om 18:00 • Aangepast gisteren om 09:52
nl
Ze wonen midden in Eindhoven, met heel veel beton om zich heen. Toch hebben ze op een warme dag voldoende verkoeling op hun balkon op de elfde en dertiende verdieping van hun woontoren. Jake en David hebben allebei een appartement in het verticale bos. "Ik kan als een van de weinigen zeggen dat ik een boom op elf hoog heb," zegt Jake (27) Aerdts lachend.
Profielfoto van Rogier van Son
Geschreven door

De Trudo Toren op Strijp-S is een woontoren van zeventig meter hoog met achttien verdiepingen, helemaal begroeid met bomen en planten. Je krijgt een vergezicht over de stad en tegelijkertijd hebben bewoners een boom voor hun raam. Ook als Jake binnen staat en naar buiten kijkt, ziet hij groen. "Je hebt een stukje bos op je balkon. Heel vreemd, maar wel mooi."

"Ik moet wel netjes op het balkon blijven zitten."

In september vorig jaar kwamen de eerste bewoners er te wonen. Dit is hun eerste zomer in de toren. "Het is uniek om in een nieuw icoon van Eindhoven te wonen. Er lopen meer fotografen op de stoep dan bij andere gebouwen. Dus ik moet wel altijd netjes gekleed op het balkon blijven zitten."

Jake vindt het door het groen lekker koel op het balkon.
Jake vindt het door het groen lekker koel op het balkon.

Er zijn al meer 'verticale bossen', maar dit is wereldwijd de eerste woontoren, mét bos en sociale huur. In totaal 125 sociale huurwoningen. Pas na een goede motivatiebrief, werd Jake uitgekozen. “Het is betaalbaar. Rond de 620 euro zit ik. Bij andere gebouwen hier is het vaak particuliere huur en dan betaal je het dubbele met hetzelfde uitzicht. Ik ben blij dat ik deze kans gekregen heb. Het is nu nog uniek voor Nederland en bijna voor de wereld. Dan is het heel gaaf om hier te wonen.”

Trots laat Jake een Donald Duck zien. Daar staat de woontoren in, verwerkt in een strip. “Als het in de Donald Duck heeft gestaan, mag ik het pas echt een Eindhovens icoon noemen. Ik was heel trots om mijn eigen gebouw terug te zien.”

"Het lijkt alsof ik in het bos piano speel."

David (27) Hordijk is pianist en componist. Hij woont op de dertiende verdieping. Hij wil zijn piano op een verhoging plaatsen. Voor concerten die hij streamt. “Dan lijkt het alsof ik in het bos speel, terwijl ik dertienhoog in een flat zit.”

David komt tot rust tussen het groen bij zijn balkon.
David komt tot rust tussen het groen bij zijn balkon.

Groene vingers hoeven ze niet te hebben. “We mogen er niks aan doen. Het water geven werkt allemaal met sensoren.” Natuurlijk kun je zelf ook groen plaatsen op je balkon, maar dit is anders vindt hij. “Met een boom krijg je ook de seizoenen van het jaar mee. Dat heb je niet zo snel met een plant of een struikje.”

David denkt dat we dit meer gaan zien. “Groen geeft ons rust en tegelijkertijd wonen we met zijn allen meer in steden. Ik denk dat we daar iets mee moeten. Ik denk dat zo’n toren als deze daar een heel goede oplossing voor is. . Je woont in de stad en in het bos. Het is supergaaf gebouwd.”

Het verticale bos in Eindhoven (foto: Rogier van Son).
Het verticale bos in Eindhoven (foto: Rogier van Son).

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone