Verbreding A58 Eindhoven-Tilburg uitgesteld door tekort aan stikstofexperts

24 juni 2022 om 06:00 • Aangepast 24 juni 2022 om 17:01
nl
De verbreding van de A58 tussen Tilburg en Eindhoven is met minstens 2,5 jaar vertraagd omdat er te weinig experts zijn voor de verplichte stikstofberekeningen. Ook veertien andere infrastructuurprojecten worden op pauze gezet. Vanwege het tekort aan experts heeft het ministerie moeten kiezen welke projecten voorrang krijgen en welke moeten wachten, schrijft minister Mark Harbers van Infrastructuur in een brief aan de Tweede Kamer.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

Harbers geeft voorrang aan elf andere projecten, waaronder de werkzaamheden aan knooppunt Hoevelaken en de A1/A30 bij Barneveld. Projecten die de verkeersveiligheid verbeteren of grote fileknelpunten wegnemen, zijn als eerste aan de beurt. Op z'n vroegst zijn begin 2025 voor al deze elf projecten stikstofberekeningen gemaakt.

Nieuwe berekeningen
Er zijn nieuwe stikstofberekeningen nodig, omdat de regels zijn veranderd. In juli vorig jaar besloot het kabinet namelijk dat stikstof tot 25 kilometer van de bron gecompenseerd moet worden.

Daarvoor gold nog een afstand van vijf kilometer. Vooral voor infraprojecten betekende dit besluit dat er nieuwe berekeningen nodig waren.

Stikstofruimte
Maar niet alleen het aantal stikstofdeskundigen is een beperking bij verkeersprojecten. Ook de maximale ruimte om stikstof uit te stoten kan een beperking betekenen voor nieuwe infraprojecten. Volgens Harbers is er genoeg stikstofruimte om deze elf projecten uit te voeren.

Wel benadrukt hij dat de uiteindelijke planning ook voor deze projecten kan veranderen, omdat hij verwacht dat het stikstofdossier ook de komende jaren 'een onzekere factor' zal blijken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.