Huub kan voer voor zijn hondjes niet meer betalen, maar krijgt amper hulp

24 juni 2022 om 18:00 • Aangepast 27 juni 2022 om 10:36
nl
Huub Sengers uit Den Bosch kan het voer voor zijn twee honden niet meer betalen. Hij meldde zich daarom bij de dierenvoedselbank. Er wordt genoeg voor geproduceerd om 170 huishoudens te helpen, maar om meer mensen te kunnen helpen, hebben ze een grote opslag nodig. Daardoor staan Huub en zijn honden al een half jaar noodgedwongen op een wachtlijst.
Profielfoto van Megan Hanegraaf
Geschreven door

De 59-jarige Huub was jarenlang vrachtwagenchauffeur en kon zich financieel altijd goed redden. Tot hij in 2014 een herseninfarct kreeg. Daarna ging het bergafwaarts met zijn gezondheid. Een kapotte knie, een hartinfarct en een burn-out.

“Ik geef mijn honden een boterham leverpastei, omdat ik dierenvoer niet altijd kan betalen.”

“Ik heb noodgedwongen een uitkering. Ik merk dat het daardoor financieel heel moeilijk is om huisdieren te houden”, vertelt Huub met zijn hondje Kees op schoot. “Ik had de honden al voordat de ellende begon. Dan zeggen mensen dat je zo’n beest weg moet doen als je het niet meer kan betalen, maar dat is klinkklare onzin. Dat doe je niet.”

Dat Huub zijn honden niet kan geven wat ze nodig hebben, maakt hem verdrietig (foto: Megan Hanegraaf).
Dat Huub zijn honden niet kan geven wat ze nodig hebben, maakt hem verdrietig (foto: Megan Hanegraaf).

Dat Huub zijn huisdieren niet kan geven wat ze nodig hebben, maakt hem verdrietig. “Dat doet pijn. Ik moet roeien met de riemen die ik heb. Ik geef ze bijvoorbeeld een boterham met goedkope leverpastei uit de supermarkt, omdat ik dierenvoer niet altijd kan betalen. Dan hebben ze in ieder geval geen honger.”

“Ik weet uit eigen ervaring hoe het is om tussen wal en schip te vallen.”

Zeker zestig baasjes staan noodgedwongen op een wachtlijst. Shanon: “We komen ruimte en vrijwilligers tekort”, zegt ze tijdens het sorteren van het voer. “Onze opslag in Gemonde is veel te klein en veel mensen kúnnen het zelf niet eens ophalen, omdat ze geen vervoer hebben.”

Shanon in de opslag van de dierenvoedselbank in Gemonde (foto: Megan Hanegraaf).
Shanon in de opslag van de dierenvoedselbank in Gemonde (foto: Megan Hanegraaf).

Dat ze nu zoveel mensen niet kan helpen, frustreert haar. “Ik ben een korte tijd dakloos geweest met mijn twee honden. Uit eigen ervaring weet ik hoe het is om tussen wal en schip te vallen”, vertelt Shanon.

“Iedereen kan dan wat komen halen, maar het is lang niet genoeg.”

Om baasjes zoals Huub niet helemaal in de kou te laten staan, probeert Shanon één keer in de paar maanden voer uit te delen in samenwerking met andere armoedeorganisaties. Dat gebeurt al in Oss, Eindhoven en sinds kort ook in Den Bosch.

"Iedereen die op de wachtlijst staat, kan dan wat voer komen halen, maar dat is lang niet genoeg", zegt Shanon vanuit het kleine opslagschuurtje. Het breekt Shanon en haar team op dat er wel geproduceerd wordt, maar dat het niet op de juiste plek terechtkomt.

De stichting is daarom op zoek naar een groot distributiecentrum en uitgiftepunt in Den Bosch, maar het geld heeft ze daar niet voor. Daarom heeft ze hulp van de gemeente nodig. Maar een meerderheid van de gemeenteraad lijkt daar niks voor te voelen. “Daardoor heb ik vaak niks te eten voor mijn beestjes. Ik vind het een schande", zegt Huub.

Denk je dat je de dierenvoedselbank kunt helpen? Neem dan contact op via de website.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!