Zomervakantie: 'Kat gaat naar het pension en Oekraïners naar de opvang' - Omroep Brabant

Zomervakantie: 'Kat gaat naar het pension en Oekraïners naar de opvang'

26 juni om 12:47 • Aangepast 4 juli om 16:53
nl
Gemeenten bereiden zich voor op een nieuwe toestroom van Oekraïense vluchtelingen. Niet uit Oekraïne zelf, maar vanuit gastgezinnen in Nederland. Die willen stoppen met de opvang, bijvoorbeeld omdat de zomervakantie eraan komt en ze de Oekraïners niet alleen in hun huis willen laten. "De kat gaat naar het pension en de Oekraïners gaan naar de opvang. Dat is de rauwe werkelijkheid", zegt een van de betrokkenen.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

In de regio Brabant-Zuidoost zitten momenteel ongeveer achthonderd Oekraïners bij gastgezinnen. Zij moeten in de komende weken misschien terug naar de officiële opvang.

'Het is welletjes'
"Nederlanders hebben hun hart en hun huis opengesteld zonder zich met het hoofd te realiseren welke impact dat heeft", verklaart een woordvoerder van de veiligheidsregio.

"De wittebroodsweken zijn voorbij, het is welletjes. Nu krijgen we een stroom doordat mensen zeggen: ik ga op vakantie en ik wil niet dat de Oekraïners alleen in mijn huis zijn. Soms worden de Oekraïners echt gewoon gedropt bij de opvang."

'Het speelt wel'
In de regio Midden- en West-Brabant verblijven op dit moment bijna 1200 Oekraïense vluchtelingen bij particulieren. Er zijn volgens een woordvoerster al gastgezinnen die vragen of de vluchtelingen in de zomerperiode door de gemeente kunnen worden opgevangen.

Om hoeveel mensen het gaat weet ze niet, 'maar het speelt wel'. Gemeenten houden niet speciaal plekken vrij voor deze vluchtelingen, maar ze houden de komende weken rekening met hun komst.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.