Nieuwe boerenacties op maandag: 'Alles wat wielen heeft, gaat rollen' - Omroep Brabant

Nieuwe boerenacties op maandag: 'Alles wat wielen heeft, gaat rollen'

26 juni om 20:02 • Aangepast 4 juli om 17:05
nl
Boeren gaan maandag opnieuw actievoeren. Op welke plekken en hoe groot de acties zullen zijn, is onbekend. Volgens Mark van den Oever van Farmers Defence Force (FDF) uit Sint Hubert zal het 'vanaf twaalf uur 's middags losbranden'.

Het gaat om 'wilde acties'. FDF coördineert en initieert die niet, volgens hun voorman. "Het is op eigen initiatief van de boeren", zegt Van den Oever, die wel weet te melden dat 'alles wat wielen heeft, gaat rollen'.

'We pikken het niet'
Online gaan verschillende video's rond waarin wordt opgeroepen tot protest tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Van den Oever heeft ook een video opgenomen. Volgens hem heeft de grootschalige boerenactie woensdag in Stroe helemaal niks uitgehaald. Hij vraagt aan mensen die gaan actievoeren om burgers zoveel mogelijk te ontzien.

"We pikken het niet. Vanaf twaalf uur gaat alles rollen wat kan rollen en wielen heeft. Dinsdag is de dag des doods voor ons opgetekend. De roep in de achterban is groot om er de beuk in te gooien", zegt Van den Oever. "Wij als FDF hebben besloten om ons daar niet aan te verbinden, ons terug te trekken uit de strijd en ook niks te coördineren. Jullie weten wat er te doen staat. We gaan zien wat er gaat gebeuren."

'Acties komen er zeker'
Ook de groep Agractie wil niets melden over plannen voor maandag, maar 'acties zullen er zeker komen', stelt voorman Bart Kemp. Hij zei vrijdag al dat boeren de komende tijd actie gaan voeren. Zo kwamen donderdagavond tien boeren naar het gebouw van de Tweede Kamer. Die acties zullen soms hinder opleveren, voorspelde hij. Van den Oever denkt ook dat de eventuele acties van maandag mogelijk invloed zullen hebben op het verkeer.

De politie laat weten dat als er inderdaad acties zijn 'de lijn dezelfde is als woensdag', bij de protesten in Stroe. "Het is prima om gebruik te maken van je rechten, maar trekkers op de snelweg zijn verboden", zegt een woordvoerster.

Er wordt gehandhaafd
Er zal dus opnieuw worden gehandhaafd. Dat gebeurde woensdag niet altijd en overal. "Woensdag waren de acties zo massaal dat het eigenlijk ondoenlijk was om te handhaven. Met elkaar was afgesproken dat ze niet de snelweg op zouden gaan, maar dat werd massaal genegeerd. We moesten ook kijken naar de verkeersveiligheid, naar die van de boeren, maar ook van andere mensen op de weg."

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone