Boerenprotest: boeren vertrokken bij provinciehuis • barbecue langs de A16 - Omroep Brabant
Liveblog

Boerenprotest: boeren vertrokken bij provinciehuis • barbecue langs de A16

28 juni om 08:55 • Aangepast 6 juli om 13:48
nl
Wachten op privacy instellingen...
Boeren zijn dinsdag opnieuw de weg opgegaan om aandacht te vragen voor hun situatie. Ze zijn bang dat hun bedrijven door de stikstofplannen van het kabinet ten onder gaan. In Den Haag wordt dinsdag gestemd over moties die zijn ingediend tijdens het stikstofdebat van vorige week in de Tweede Kamer. In dit liveblog hielden we je op de hoogte van alle acties in onze provincie.
Profielfoto van Hans JanssenProfielfoto van ANP
Geschreven door

Dit liveblog is gesloten.

Liveblog

21.46

Nog altijd boeren langs A73 bij Boxmeer

Foto: SK-Media
Foto: SK-Media
19.07

Boerenprotest langs A16 met barbecue zorgt voor file

Protesterende boeren hebben dinsdagavond langs de A16 in de berm bij knooppunt Klaverpolder een barbecue aangestoken, zo meldt de ANWB. Omdat de actie veel bekijks trekt staat er richting Breda een lange file.

Het verkeer kan vanuit Rotterdam omrijden via de Haringvlietbrug over de A29, aldus de ANWB.

19.02

LTO: onderzoek naar sociale en culturele impact stikstofbeleid

Land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland wil dat er onmiddellijk onderzoek komt naar de economische, sociale en culturele impact van het stikstofbeleid van het kabinet. LTO maakt zich grote zorgen over de "kaalslag van het platteland" en spreekt van een "verwoestend, onhaalbaar en onrealistisch" stikstofbeleid.

"Boeren en tuinders voelen zich machteloos en radeloos. Het kabinet wil 25 miljard belastinggeld inzetten voor plannen die niet zijn doorgerekend. De economische, sociale en culturele impact van dit verwoestende stikstofbeleid is onbekend, hoe kun je dan over toekomstperspectief spreken?", aldus LTO-voorzitter Sjaak van der Tak in een verklaring.

17.57

Boeren vertrekken naar huis

Wachten op privacy instellingen...
17.35

Tractoren langs A16

Net over de Moerdijkbrug in de richting van Breda, staat een groep tractoren in de berm langs snelweg A16. Zij zouden daar inmiddels een barbecue hebben aangestoken.

Foto: Vincent Schimandl
Foto: Vincent Schimandl
17.25

Boeren in opstand boven de A2

Boven de A2 was het even onrustig, toen de politie een landbouwvoertuig wilde laten verwijderen. Daarvoor werd een berger opgeroepen. De aanwezige boeren kwamen even in opstand, maar de rust keerde al snel terug. De berger is even later zonder voertuig vertrokken.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Foto: Noël van Hooft
Foto: Noël van Hooft
16.33

Boetes voor boeren op de A59

De bestuurders van de tractoren die dinsdagmiddag op de A59 reden, hebben een bekeuring gekregen. Dat meldt de politie op Twitter. De boeren mochten daarna hun weg via de provinciale wegen vervolgen.

16.30

Van den Oever (FDF) in gesprek met gedeputeerde Lemkes

Bij het provinciehuis in Den Bosch is gedeputeerde Elies Lemkes-Straver in gesprek met Mark van den Oever, de voorman van Farmers Defence Force. "We zijn het niet met elkaar eens, maar gaan het gesprek aan", zei de woordvoerder van de provincie.

Foto: Imke van de Laar
Foto: Imke van de Laar
16.15

Sfeer bij provinciehuis is gemoedelijk

Wachten op privacy instellingen...
Foto: Bart Meesters/SQ Vision.
Foto: Bart Meesters/SQ Vision.
16.01

Zeventig tractoren van A59 gehaald

De politie heeft eerder vanmiddag zo'n 70 tractoren van de A59 gehaald. Bij Heesch moest de stoet de snelweg verlaten. De boeren hebben de weg verlaten en de weg is inmiddels weer vrij.

Wachten op privacy instellingen...
Foto: Gabor Heeres/SQ Vision
Foto: Gabor Heeres/SQ Vision
Foto: Gabor Heeres/SQ Vision
Foto: Gabor Heeres/SQ Vision
15.48

En nog een poging

Opnieuw probeert een boer langs de versperring naar het provinciehuis te komen. Hij probeert met zijn tractor een betonblok weg te duwen, maar wordt tegengehouden door de politie. De sfeer bij het provinciehuis is vooralsnog gemoedelijk, maar dreigt zo nu en dan even om te slaan als de politie op moet treden.

Wachten op privacy instellingen...
15.43

Boer probeert voorbij versperring te komen

Wachten op privacy instellingen...
15.21

Boeren op het viaduct

Inmiddels staan er ook de nodige protesterende boeren op het viaduct over de A73 aan de Sint Agathaweg in Cuijk. Tot op heden heeft het overige verkeer daar geen last van.

Foto: SK-Media
Foto: SK-Media
Foto: SK-Media
Foto: SK-Media
14.55

Protest vanaf de Amer bij de Biesbosch

Ook op de Amer bij de Biesbosch, een natura2000-gebied, is een kleine protestgolf.

Foto: Nancy Saarloos
Foto: Nancy Saarloos
14.25

Last Post klinkt bij het provinciehuis

Wachten op privacy instellingen...
14.20

A59 dicht tussen Oss en Nuland door boerenprotest

Wachten op privacy instellingen...
14.00

Boeren bij provinciehuis, Mobiele Eenheid staat paraat

Bij het provinciehuis in Den Bosch zijn dinsdagmiddag de eerste protesterende boeren aangekomen. Vanuit Boxtel en Reusel zijn nog enkele tientallen tractoren onderweg. Bij het provinciehuis staan politie en de Mobiele Eenheid inmiddels paraat.

Wachten op privacy instellingen...
Foto: Imke van de Laar
Foto: Imke van de Laar
Wachten op privacy instellingen...
13.55

FDF: acties boeren tot nu toe geheel geoorloofd

Farmers Defence Force (FDF) vindt de demonstraties van de boeren door het hele land "geheel geoorloofd". "We snappen dat mensen erg boos worden", vertelt een woordvoerster van de belangenorganisatie voor boeren.

"De demonstraties zijn het gevolg van het beleid van het kabinet", zegt de woordvoerster. Bij de Tweede Kamer in Den Haag staan ook twee koeien. De boeren zeggen dat een van deze twee koeien naar het slachthuis gaat als de stikstofmaatregelen worden aangenomen. Volgens de woordvoerster is dat het gevolg van de halvering van de veestapel.

Actievoerders bij het provinciehuis (Foto: Bart Meesters/SQ Vision)
Actievoerders bij het provinciehuis (Foto: Bart Meesters/SQ Vision)
13.10

Boeren rukken op naar Den Bosch

Vanuit Boxtel is een grote groep protesterende boeren op weg naar Den Bosch. Dat gebeurt onder begeleiding van de politie. De route naar de provinciehoofdstad gaat niet over de snelweg, maar gaat binnendoor. De boeren hadden zich verzameld op een parkeerplaats in Boxtel. Nadat boeren uit Reusel zich hadden aangesloten, kwam de groep in beweging.

undefined
12.10

Boeren verzamelen in Boxtel

Op een parkeerplaats in Boxtel hebben ongeveer twintig voornamelijk jonge boeren zich verzameld om te gaan protesteren in Den Bosch. Ze gaan straks met vijftien tractoren richting het provinciehuis. Ook vanuit Reusel kwamen er boeren die zich aansloten bij de actievoerders. Ondr politiebegeleiding gaan ze op weg naar Den Bosch

Daar zijn inmiddels ook al politie en de Mobiele Eenheid op de been.

Foto: Imke van de Laar
Foto: Imke van de Laar


Foto: Bart Meesters/SQ Vision
Foto: Bart Meesters/SQ Vision
11.55

Rutte: gevaarlijke boerenacties zijn onacceptabel

Boerenacties die tot gevaarlijke situaties leiden voor weggebruikers, ambtenaren of politici zijn "onacceptabel", zegt premier Mark Rutte. Demonstreren mag, zei de premier dinsdag tijdens een persmoment over de ontregelende acties van boeren die tegen het stikstofbeleid protesteren. Maar het rijden op de snelweg, het intimideren van bestuurders en het blokkeren van wegen vallen daar niet onder, aldus de premier.

Premier Mark Rutte begrijpt dat het stikstofbeleid "ingrijpend" is voor veel boeren en dat ze liever meer concrete perspectiefplannen hadden gezien, zei hij tijdens de persconferentie. "Ik snap dat boeren ongelooflijk geschrokken zijn", zei Rutte, die tegelijk benadrukte dat de besluiten over stikstof "wel noodzakelijk zijn".

11.50

Provinciehuis klaar om protesterende boeren te ontvangen

Voor het provinciehuis in Den Bosch is alles in gereedheid gebracht om protesterende boeren te ontvangen. Het is nog niet duidelijk of of de boeren dinsdag acties bij het provinciehuis hebben gepland. Bij het gemeentehuis zijn inmiddels ook de politie en de Mobiele Eenheid gearriveerd.

Wachten op privacy instellingen...
Foto: Bart Meesters/SQ Vision
Foto: Bart Meesters/SQ Vision
11.45

Vijftig boeren protesteren voor gemeentehuis Meierijstad

Ongeveer vijftig boeren met tractoren hebben dinsdagochtend geprotesteerd voor het gemeentehuis van Meierijstad in Veghel. Ze zijn het niet eens met de stikstofmaatregelen van het kabinet. Volgens een woordvoerster van de gemeente was het een vreedzaam protest. De actie begon rond half elf en duurde tot ongeveer half twaalf. Daarna zijn de boeren weer vertrokken.

Wachten op privacy instellingen...
11.15

Reactie premier Rutte en minister Yesilgöz op boerenprotest

Premier Rutte en Justitieminister Dilan Yesilgöz geven om kwart voor twaalf op het ministerie van Algemene Zaken een reactie op de boerenprotesten.

10.20

Tientallen boetes voor boeren

Naar schatting tientallen boetes zijn er maandag uitgedeeld bij boerenprotesten op de snelwegen in ons land. Een woordvoerster van de korpsleiding van de politie kan geen precieze aantallen noemen, aangezien dit lastig in de systemen is na te gaan, zo zegt ze. Het uitschrijven van boetes is volgens haar geen doel op zich.

Volgens haar kunnen er om meerdere redenen bekeuringen zijn uitgedeeld, zoals het veroorzaken van een onveilige situatie op de weg, het niet volgen van een politiebevel of het rijden met een tractor op de snelweg. De boete voor deze laatste overtreding is 410 euro. Het was maandag onder meer raak op de snelwegen A2, A67 en A50. Ook deze dinsdag zijn er acties tegen het stikstofbeleid.

9.40

Den Haag gaat optreden tegen betogers

Als het protest van boeren, dinsdag bij de Tweede Kamer, tot gevaarlijke situaties leidt, dan 'wordt waar mogelijk opgetreden'. Dit laat de gemeente Den Haag weten. Farmers Defence Force wil rond het middaguur demonstreren bij het Kamergebouw, waar de Kamerleden later op de dag debatteren over de stikstofplannen van het kabinet.

Den Haag waarschuwt dat gevaarlijke situaties kunnen ontstaan door 'onbesuisd rondrijden van tractoren'. Bovendien is het boerenprotest niet aangemeld. Een demonstratie wordt desondanks toegestaan, mits deelnemers zich aan de regels houden. "Maar met mensen, niet met materieel als dwangmiddel", zo voegt de gemeente er met klem aan toe.

9.00

'Burgers, kom ook naar de Tweede Kamer'

Farmers Defence Force roept ook burgers op deze middag naar Den Haag af te reizen. De Tweede Kamer gaat dan stemmen over moties om de stikstofplannen van het kabinet aan te passen. "Burgers, kom ook om te zorgen dat de toekomst van het Nederlandse platteland gewaarborgd blijft, dat de kaalslag met het halveren van de veestapel voorkomen wordt. Ons land, ons vee, onze manier van leven, onze plattelandscultuur laten wij niet afnemen door Rutte IV!", zo staat in een verklaring van de actieclub, die is ondertekend door 'Boeren van Nederland'.

8.40

'Protestwaarschuwing' Farmers Defence Force

Volgens Farmers Defence Force van voorzitter Mark van den Oever uit Sint Hubert zijn boeren van plan om te gaan demonstreren bij de Tweede Kamer.

8.00

Strobalen in brand gestoken

Diverse actievoerders hebben deze ochtend al van zich laten horen. Op verscheidene snelwegen zijn strobalen in brand gestoken, wat tot files heeft geleid. Dit was onder meer het geval op de A50 bij Heteren, de A15 bij Andelst en de A2 bij Beesd. In Brabant zijn vooralsnog geen (verkeers)problemen ontstaan. De ANWB laat weten dat de acties milder zijn dan die van maandag en dat de overlast tot dusver beperkt is. "Er staan niet meer files dan gebruikelijk", aldus een woordvoerder.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.