Henk heeft 6000 wielertruitjes en exposeert voor La Vuelta in de Grote Kerk

30 juni 2022 om 12:00 • Aangepast 1 juli 2022 om 12:17
nl
Henk Theuns (72) uit Made spaart al bijna zijn hele leven lang wielertruien. Een hobby die een beetje uit de hand is gelopen, want naar eigen zeggen heeft hij nu rond de 6000 tricots. Van Jan Janssen en Joop Zoetemelk tot aan Lance Armstrong en Bernard Hinault: Theuns heeft ze allemaal. Vanaf vrijdag exposeert hij voor La Vuelta Holanda in de Grote Kerk van Breda.
Profielfoto van Ronald Sträter
Geschreven door

Henk Theuns doet een greep in zijn verzameling en houdt een schitterend, bijna zestig jaar oud wielertruitje omhoog. Het is diep blauw met een eenvoudig wit kader waar met knalrode letters St. Raphaël in staat. Het kan vanwege de dikke stof met recht een truitje worden genoemd.

"Deze is van Basje Maliepaard uit Etten-Leur geweest", zo vertelt Theuns. "Hij won in 1963 het puntenklassement in de Vuelta. Ik vind het echt een hele mooie!"

Henk Theuns met het wielertruitje van Bas Maliepaard.
Henk Theuns met het wielertruitje van Bas Maliepaard.

En zo heeft Henk er nog veel en veel meer. Het is daarom niet zo vreemd dat de organisatie van La Vuelta Holanda bij hem aanklopte voor zijn gigantische verzameling wielertricots. In aanloop naar de Ronde van Spanje, met de etappe Breda-Breda op 21 augustus, heeft de stad met deze expositie iets speciaals te bieden. In de Grote kerk nog wel. "Na al die jaren verzamelen is dit echt heel bijzonder voor mij", zegt Henk trots. "Een expositie in de Grote Kerk is echt top."

Terwijl Henk over zijn verzameling memoreert, is ontwerper Jan Konings ondertussen druk doende om een aantal wielershirts in de kerk op te hangen. Er wordt geboord en gezaagd aan grote houten stellages waar de truitjes aan komen te hangen. Langzaamaan geeft Konings de expositie 'Koerstrui in de kerk' smoel.

Ontwerper Jan Konings richt de expositie in.
Ontwerper Jan Konings richt de expositie in.

Een vormgeving waar Henk Theuns zich in eerste instantie wat anders bij had voorgesteld. "Een paar jaar geleden toen ze mij hiervoor vroegen, dacht ik met 3000 wielertruitjes de kerk wel even vol te hangen" zo zegt Henk. "Maar ze denken hier heel anders. Er is een selectie gemaakt en dat is heel netjes gedaan. Ik vind het echt mooi worden."

"We vertellen ook de spannende verhalen achter de wielershirts."

Want er is goed over nagedacht. De expositie heeft een thema meegekregen en is meer dan alleen de tentoongestelde wielertruien. "We vertellen ook de spannende verhalen achter die iconische wielershirts", zo zegt Marieke Wiegel, directeur van de Grote Kerk. "Dat doen we aan de hand van zeven deugden en zeven zonden. Zo verbinden we het shirt van Lance Armstrong bijvoorbeeld aan hebzucht. Of dat van Jan Ullrich aan vraatzucht. Die stond er namelijk om bekend dat hij in de winter te veel at en bij het begin van het seizoen iets te dik op zijn fiets zat. Het zijn bekende en minder bekende verhalen die tot de verbeelding spreken."

Het wielershirt van Jan Ullrich wordt gelinkt aan  de zonde vraatzucht.
Het wielershirt van Jan Ullrich wordt gelinkt aan de zonde vraatzucht.

Verhalen die ook zijn te horen en door NOS-verslaggever Guido Lippens ingesproken. Met het oog op de komende Ronde van Spanje kan het allemaal in de Bredase Grote Kerk. Naast de expositie is er nog veel meer te doen. "De verbinding tussen de populaire wielersport en religie is geen vreemde", vindt Wiegel. "Er zijn best veel paralellen. Het wielertricot is als de relikwie van deze sport."

Henk Theuns vindt het allemaal prachtig en kijkt -leunend op een van zijn vele rekken vol wielertuien- naar alle activiteit in de kerk. "Het is een ziekte hoor", zegt hij nog even over zijn hobby. "Zesduizend stuks, weet je hoeveel dat is? Het is bij mij thuis nog erger dan bij C&A."

Verzamelaar Henk Theuns met een rek vol historische wielertruitjes.
Verzamelaar Henk Theuns met een rek vol historische wielertruitjes.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone