Eindelijk naar de kapper dankzij de Verzorgingsbank: 'Geeft zelfvertrouwen'

30 juni 2022 om 07:30 • Aangepast 1 juli 2022 om 11:02
nl
De 61-jarige Marijke kon haar geluk niet op toen zij na een jaar weer naar de kapper kon. Mensen met een minimuminkomen, zoals Marijke, kunnen bij de Bossche Verzorgingsbank een gratis knipbeurt, massage, schoonheidsbehandeling of manicure krijgen. "Het geeft zelfvertrouwen en meer zekerheid."
Profielfoto van Evie Hendriks
Geschreven door
Evie Hendriks

Marijke woont sinds een half jaar zelfstandig na zeven jaar begeleid te hebben gewoond. "Toen ik begeleid woonde, werd mijn haar gratis geknipt maar dat is niet meer vanzelfsprekend."

Waar een knipbeurt voor veel mensen een maandelijkse gewoonte is, kan Marijke zich dat niet veroorloven. "Een knipbeurt kost als gauw 20 euro en dat heb ik niet iedere maand. Ik ben al blij als er iets overblijft."

"Ik ben niet gewend om in de watten gelegd te worden."

De Bossche Verzorgingsbank kwam voor haar dan ook als een geschenk uit de hemel. "Ik was al een jaar niet naar de kapper geweest dus ik zag er niet uit. Het was heel fijn om in de watten gelegd te worden want dat ben ik niet gewend."

De behandeling bezorgde haar achteraf een beter gevoel. "Mijn zelfvertrouwen kreeg een boost. Ik deed meteen leuke kleren aan en mensen zeiden dat ik er mooi uitzag."

Marijke bloeide op van de reacties die ze kreeg (foto: Marijke).
Marijke bloeide op van de reacties die ze kreeg (foto: Marijke).

In totaal werden twintig Bosschenaren die het financieel niet breed hebben, begin deze maand in de watten gelegd. "Ik zag iedereen stralen tijdens de behandelingen. Een man met een heel lange baard was al eeuwen niet meer naar de kapper geweest. Hij was erg dankbaar, net als ik."

"Je ziet de mensen opbloeien."

Naast een boost voor je zelfvertrouwen geeft persoonlijke verzorging ook meer zekerheid, denkt Marijke. "Als je er verzorgd uitziet, heb je meer kans op een baan." Daarom vindt ze dat de Verzorgingsbank net zo normaal moet worden als de Voedselbank.

Initiatiefnemer en kapper Annemieke van Drunen hoopt net als Annelies Leermans van de Vincentiusvereniging, waar de Verzorgingsbank werd gehouden, dat zij dit nog vaker kunnen doen. "Je ziet de mensen opbloeien. Zij verdienen dit echt", zegt Leermans.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!