Met de auto tot aan de deur van de molen? 'Niemand buitensluiten' - Omroep Brabant

Met de auto tot aan de deur van de molen? 'Niemand buitensluiten'

29 juni om 20:00 • Aangepast 6 juli om 14:38
nl
Bezoekers van molen De Zwaan in Vinkel moeten hun auto parkeren en daarna 350 meter lopen over een zandweggetje. Ook ouderen en en mindervaliden. Het pad naar de molen is namelijk alleen bedoeld voor wandelaars en fietsers. Toch rijden er ook iedere dag auto's. Buurtbewoners en het gemeentebestuur willen het pad nu afsluiten. Hans van de Ven van Stichting De Vinkelse Molen is boos. "Bezoekers en medewerkers die afhankelijk zijn van de auto, worden zo buitengesloten. Een schande."
Profielfoto van Megan Hanegraaf
Geschreven door
Megan Hanegraaf

Molen De Zwaan staat sinds 2020 midden in de natuur in Vinkel. Maar bij de bouw is niet genoeg rekening gehouden met de toegangsweg. In het bestemmingsplan staat dat auto's de enige weg naar de molen niet in mogen. En dus is de molen officieel onbereikbaar voor mensen die geen 350 meter kunnen lopen of fietsen.

“De meeste Vinkelnaren zien ons als de mensen die zeuren.”

Toch gebeurt het dagelijks dat automobilisten – soms door onwetendheid – het pad in rijden. “Nergens is aangegeven dat er een verbod is voor gemotoriseerd verkeer. Als ik in de woonkamer of achtertuin zit, hoor ik meerdere keren per dag auto’s over het pad rijden. Onze rust is weg”, vertelt een boze buurman. “Als wij er iets van zeggen, zien de meeste Vinkelnaren ons als de mensen die zeuren, maar het bestuur komt de gemaakte afspraken niet na."

Maar volgens Stichting De Vinkelse Molen is het niet hun schuld dat auto's over het Molenpad rijden. "Het pad is van de gemeente, dus wij kunnen niet handhaven. Wel sturen wij onwetende bezoekers teug naar het parkeerterrein aan het begin van het zandpad. Maar mensen die slecht ter been zijn of een handicap hebben, mogen van ons gerust bij de molen parkeren.”

“Als de weg wordt afgesloten, wordt de molen voor veel mensen onbereikbaar.”

Om het probleem op te lossen, heeft het college een jaar geleden voorgenomen om het Molenpad definitief af te sluiten voor auto's. Dat kwam voor de stichting als een verrassing.

“De molen is een ontmoetingsplek voor oudere en kwetsbare mensen. Er werken mensen met een beperking en er zit een horecabedrijf. Als de weg wordt afgesloten voor auto's, wordt de molen voor veel mensen onbereikbaar. Dat is triest.”

Buurtbewoners zien dat anders. “Mensen die slecht ter been zijn, maar ook toeristen die met de auto komen, hebben pech. Dan had je de molen niet midden in de natuur moeten bouwen”, zegt een vrouw die vlak bij de molen woont.

"Het is niet de bedoeling dat iedereen met de auto naar de molen komt."

Ondanks het plan van het college, is er nog niks terechtgekomen van de afsluiting. 50PLUS hoopt dat dat zo blijft en wil dat auto's over het Molenpad kunnen blijven rijden. Een meerderheid van de commissieleden in de Bossche politiek is het daarmee eens, maar alleen voor mensen die de molen anders niet kunnen bereiken.

“Het is echt niet de bedoeling dat iedereen met de auto naar de molen komt. De meeste bezoekers kunnen dat stukje prima wandelen. Wij willen mindervaliden niet buitensluiten en hopen dat zij gewoon met de auto naar de molen mogen blijven komen”, zegt voorzitter Hans van de Ven van Stichting De Vinkelse Molen.

Wethouder Roy Geers wil het bestemmingsplan niet wijzigen, maar wil op korte termijn samen met de buurtbewoners en de stichting nadenken over een goede oplossing.

Het pad richting de molen dat alleen door wandelaars en fietsers gebruikt mag worden (foto: Megan Hanegraaf),
Het pad richting de molen dat alleen door wandelaars en fietsers gebruikt mag worden (foto: Megan Hanegraaf),
Aan het begin van het pad staat alleen een bord met het verzoek om ergens ander te parkeren. Een verbodsbord ontbreekt (foto: Megan Hanegraaf).
Aan het begin van het pad staat alleen een bord met het verzoek om ergens ander te parkeren. Een verbodsbord ontbreekt (foto: Megan Hanegraaf).

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone