Op jacht naar de transferprimeur: voetbalsupporters als detective

29 juni 2022 om 19:00 • Aangepast 30 juni 2022 om 09:13
nl
Foto’s van Xavi Simons en Mario Götze, een privéjet onderweg naar Eindhoven Airport of een speler die een club gaat volgen op Instagram. Het zijn drie voorbeelden van hoe supporters proberen transfers van hun favoriete club te achterhalen. Twee van hen zijn Rik Klein Entink en Chris WM. Zij spreken inmiddels van een uit de hand gelopen hobby.
Profielfoto van Yannick Wezenbeek
Geschreven door

Xavi Simons is nog geen 24 uur gepresenteerd of veel supporters zitten al bij zijn volgers te kijken of er eventuele transferaanwinsten tussen zitten. Het is iets wat steeds vaker voorkomt op Twitter en supportersfora. Chris WM, NAC-supporter, is per toeval in het wereldje gerold.

“In 2019 wist ik dat NAC een doelman moest halen. Toen zag ik uit het niets dat Nick Olij het clubaccount ging volgen. Dat heb ik gedeeld op Twitter. Dat hij het dan uiteindelijk wordt, is prachtig.”

"Twee jaar geleden ontdekten we een privéjet waar Ibrahim Sangaré in zat.”

Rik Klein Entink is een van de mensen achter het forum Negentiendertien.nl. Op dat forum discussiëren PSV-supporters over mogelijke aanwinsten en wordt elke hint uitgepluisd. Een specialiteit van het huis is het volgen van privévliegtuigen. “Dat is zo’n twee jaar geleden begonnen. Toen ontdekten we een privéjet waar uiteindelijk Ibrahim Sangaré in zat.”

Dinsdag was het weer raak bij PSV. Een foto van Xavi Simons samen met teammanager Bas Roorda ging rond. Een paar uur later werd hij gepresenteerd. Volgens Rik is het geen toeval meer. “Overal zitten PSV-supporters. Er is altijd wel iemand bij het NH Hotel of in de buurt van het stadion. We grijpen elk gerucht.”

"Die keren dat we het goed hebben zijn wel de krenten uit de pap"

Voor Chris is het onderdeel geworden van zijn leven. “Vooral in de transferperiodes houdt het mij bezig. Vooral als je dan toevallig een naam goed hebt is het leuk. Het is gewoon mijn hobby geworden.”

Beide heren proberen de club en media voor te zijn, maar geven toe dat het ook vaak niet lukt. “We zitten vaker mis dan goed”, zegt Rik. “Maar die keren dat we het goed hebben zijn wel de krenten uit de pap.”

Beide heren hebben ook hun favoriete Transferjosti, een term die gebruikt wordt wanneer een supporter een transfer ontdekt.

“Mijn favoriet is eigenlijk een transfer die niet doorging” vertelt Chris. “Ik wist dat NAC een scandinavische middenvelder wilde halen. Toen ben ik toevallig drie spelers gaan volgen op instagram. Eén van hen reed ineens op de snelweg richting Breda. Hij is zelfs in het stadion geweest. Maar uiteindelijk kon NAC hem niet halen.”

"Ben je nou alweer met NAC bezig?

Rik moet denken aan de transfer van Zahavi. “We zagen dat hij in het vliegtuig stapte in Tel Aviv. Die vlucht hebben we toen gevolgd totdat hij in Eindhoven landde.”

Krijgen de heren thuis geen problemen met hun uit de hand gelopen hobby? “Ik ga net zo lief foto’s maken in de natuur” zegt Rik. Bij Chris ligt het net iets anders. “Mijn vrouw zegt wel eens: Ben je nou alweer met NAC bezig? Gelukkig heb ik het na 1 september weer rustig” zegt hij met een knipoog.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone