Video

Heksje laat kinderen klauteren en springen in het bos

30 juni 2022 om 16:37 • Aangepast 1 juli 2022 om 11:21
nl
Een klein heksje zorgt er in de bossen bij de Geffense Plas in Oss voor dat kinderen geen lang gezicht meer trekken als hun ouders voorstellen om samen een wandeling te maken. Het heksje heeft haar eigen route in het bos en stuurt de kinderen via vrolijke bordjes langs klauterstammen, treintjes om overheen te springen en andere houten obstakels. De Osse wijk De Ruwaard won met deze Heksje Route de landelijke Kern-met-Pit-prijs, een erkenning voor het beste buurtinitiatief.
Profielfoto van Tonnie Vossen
Geschreven door
Tonnie Vossen

“Het idee is eigenlijk heel simpel”, zegt Anne Schuurmans. “We wilden iets bedenken om kinderen mee te krijgen naar het bos, zonder dat we de gebruikelijke speeltuintoestellen wilden inzetten.”

"Dit was een heel saai bos."

Ze wijst naar een boomhut langs de route. “Hier is het eigenlijk mee begonnen. Er was niks, dit was een heel saai bos waar weinig in te beleven viel. Maar toen zijn we samen met de kinderen stokken gaan zoeken en hebben we deze boomhut gebouwd. Dat bleek zo’n succes dat er nu op verschillende plaatsen boomhutten zijn ontstaan.”

Daarmee was ook het idee van een route geboren. Een groepje moeders ging in samenwerking met de wijkraad in De Ruwaard aan de slag met dat idee. Zo ontstonden twee routes van verschillende lengte. Het heksje kwam in beeld als wegwijzer en behalve houten richtingaanwijzers stond ze ook model voor kleurige vogelhuisjes. Inmiddels heeft ze haar eigen Facebookpagina met meer dan duizend likes. Dankzij het prijzengeld van Kern met Pit komen er ook jaarlijkse Heksje-dagen vol activiteiten.

"We kunnen het geld goed gebruiken."

“Die prijs was echt een grote verrassing voor ons”, zegt Anne Schuurmans. “We hadden het niet verwacht, maar we zijn er heel erg blij mee. We kunnen het geld goed gebruiken, ook voor onderhoud en uitbreiding van de speelelementen.”

Ze laat het trapje tegen een zandheuveltje zien. “Dat heuveltje was er altijd al en onze kinderen renden er al overheen voordat het onderdeel werd van het Heksje-pad. Maar zoals je ziet zijn de treden afgesleten, dus daar moeten we iets aan doen.” De 3000 euro die bij de prijs hoort, zal voor een deel daaraan opgaan.

“Het is heel erg leuk om te zien dat kinderen geïnspireerd raken dankzij deze Heksje Route”, zegt Anne. Als voorbeeld laat ze de kuil zien die kinderen een stuk verderop vonden. "Ze hebben daar met wat takken hun eigen grot van gemaakt. Het is hartstikke leuk dat ze hun eigen creativiteit laten werken.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!