Tweedehandse Gulfstream 650 voor vliegbasis Eindhoven - Omroep Brabant

Tweedehandse Gulfstream 650 voor vliegbasis Eindhoven

5 juli om 16:59 • Aangepast 14 juli om 14:32
nl
Vliegbasis Volkel krijgt de allernieuwste F-35 straaljagers en de collega's in Eindhoven moeten het doen met een tweedehandsje. Dat lijkt een beetje oneerlijk, maar daar hebben ze bij Defensie goed over nagedacht. De gebruikte Gulfstream 650 is vanaf volgend jaar te spotten in Eindhoven waar het toestel wordt gestationeerd.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door
Malini Witlox

De Gulfstream dateert van 2015 en heeft ruim 2000 vlieguren op de teller. De nieuwe aanwinst vervangt de Gulfstream IV, die bijna 35 jaar oud en aan het einde van haar levensduur is.

Het nieuwe toestel is nodig voor het snel en veilig vervoeren van kleine groepen zoals de politieke, militaire en ambtelijke top van Defensie naar missiegebieden. Die zijn vaak niet of lastig te bereiken met commerciële vluchten. Ook is het vliegtuig geschikt voor dringende repatriëring van personeel.

De G650 heeft een groter bereik dan het huidige toestel en er kunnen meer passagiers mee. Defensie heeft bewust geen nieuw toestel gekocht. Dat heeft te maken met de levertijd, die bij nieuwe vliegtuigen nog langer is.

Bovendien, zo meldt Defensie, zijn de aanschafkosten voor een gebruikt toestel dat wordt omgebouwd stukken lager. De exacte kosten worden niet genoemd, maar volgens de Telegraaf hangt aan de tweedehands Gulstream een prijskaartje van 25 tot 100 miljoen euro.

Wie de vorige eigenaar is, blijft geheim.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone