Kleurrijke Mama's zingen hun levensverhalen in een heuse opera

5 juli 2022 om 21:59 • Aangepast 14 juli 2022 om 14:34
nl
Roos van Abeelen uit Tilburg is al jaren een van de vrouwen van het vrouwenkoor Kleurrijke Mama's. Ze hoorde ervan via het Centrum voor Buitenlandse Vrouwen. “Ik besloot een kijkje te nemen en het beviel gelijk. Het maakt niet uit of je kunt zingen of niet. Het gaat erom dat alle vrouwen hier iets hebben meegemaakt en hun levensverhalen kwijt kunnen.” Het koor viert vrijdag zijn tienjarig bestaan met een grote operavoorstelling.
Profielfoto van Edita SaakianProfielfoto van Omroep Tilburg
Geschreven door
Edita Saakian & Omroep Tilburg

Het koor bestaat uit vrouwen uit de de hele wereld. “Het koor is in samenwerking met zangeres Astrid Seriese tot stand gekomen. Elke week komen we samen en praten we over wat we hebben meegemaakt. Zo doen we ideeën op over liedjesteksten”, zegt Roos.

Mond leren opentrekken
De vrouwen komen uit verschillende culturen en vertellen via zang verhalen die je anders niet snel hoort. Het lied van Roos wordt gezongen op een Curaçaose wals. Een ander lid van het koor zingt over Roemeense liefde. Het lied van de Indische Stella gaat over je mond leren opentrekken als je uit een cultuur komt waar dat niet gebruikelijk is.

De vrouwen, van wie bijna niemand een achtergrond in de muziek heeft, hebben via workshops liedjes leren schrijven.

Operashow
Ze zijn al jaren aan het repeteren voor de grote operashow. Eigenlijk waren ze twee jaar geleden al klaar om op te treden voor het grote publiek, helaas kon dat door corona destijds niet doorgaan. De opera heet Choutkara, wat vrijheid in verbondenheid betekent. Het koor treedt vrijdag 8 juli op in het Jan van Beschouw theater in Goirle.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!