Rode neusbeer zit vast in de boom, kooi met bananen moet hem redden - Omroep Brabant

Rode neusbeer zit vast in de boom, kooi met bananen moet hem redden

6 juli om 11:18 • Aangepast 7 juli om 11:02
nl
Een groepje wandelaars in Breda deed dinsdagavond een wel heel opvallende ontdekking. Bovenin een boom aan de Wolfslaardreef zagen zij een dier, dat ze niet meteen herkenden. Later bleek het te gaan om een rode neusbeer.
Profielfoto van Sven de Laet
Geschreven door
Sven de Laet

Het dochtertje van Rutger Schouten was de eerste die het bijzondere diertje dinsdagavond spotte. "We waren bezig aan een avondwandelingetje, toen we plots een stel kraaien herrie hoorden maken in de boom. Dus wij naar boven kijken. Daar zag mijn dochter iets geks."

"What the hell is dit, dacht ik."

In eerste instantie dachten ze nog aan een kat. "Maar toen keek hij ons recht aan met die lange snuit. What the hell is dit, dacht ik. Toen hebben we de dierenambulance maar gebeld.

Die konden dinsdagavond nog weinig betekenen, maar keerden woensdagochtend terug om het beestje uit de boom te halen. Toen dat niet lukte, schakelden zij de brandweer in. Maar ook die kreeg het met de hoogwerker niet voor elkaar het neusbeertje te vangen.

Als oplossing is nu een vangkooi achtergelaten met bananen. Zo hopen ze de rode neusbeer, ook bekend als honingbeer, alsnog snel te vangen. Medewerkers van de dierenambulance en de nabijgelegen kinderboerderij blijven posten, om dan zo snel mogelijk het luikje dicht te trekken.

"Het kan uren, maar ook dagen duren."

Zodra het lukt om het dier te vangen, wordt hij naar het vogelrevalidatiecentrum in Zundert gebracht. Daar zullen ze verder kijken waar het beestje naartoe kan.

Maar voor het zover is? "Dat kan uren, maar ook dagen duren", vertelt Ralph Smit van dierenopvangcentrum Breda. "Pas als 'ie verzwakt is, zal hij een keer naar beneden komen. Of hij verkast 's nachts en we zien hem nooit meer. Het is echt koffiedik kijken. In de 21 jaar dat ik dit werk doe, heb ik nog nooit met een rode neusbeer gewerkt."

Het is dan ook onduidelijk waar de rode neusbeer in de boom precies vandaan komt. Het dier komt oorspronkelijk voor in Zuid-Amerika en leeft normaal gesproken niet in Nederland. het houden van exotische huisdieren is sinds 2016 verboden.

"Mijn dochtertje zal het op school uitgebreid hebben verteld."

Rutger hoopt dat het dier zo snel mogelijk een beter plekje krijgt. "Ik vind het zielig. Dat beestje hoort hier niet. Sneu, zo zonder vriendjes." Al heeft het zijn dochter in ieder geval een mooi verhaal opgeleverd. "Die zal het op school uitgebreid hebben verteld."

Pogingen om het dier te vangen mislukten (foto: Tom van der Put/SQ Vision)
Pogingen om het dier te vangen mislukten (foto: Tom van der Put/SQ Vision)

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone