Bankieren door telefoon op iemand te richten: Eindhovens bedrijf maakt het

7 juli 2022 om 08:10 • Aangepast 8 juli 2022 om 09:52
nl
Contactloos geld overmaken door je smartphone te richten op iemand die naast je staat. Volgens het Eindhovense chipbedrijf NXP en ING is dit over een aantal jaar waarschijnlijk heel normaal. De bank heeft samen met NXP de technologie hierachter al klaar.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

Het idee is dat je straks in je bankapp ziet wie er allemaal in de buurt zijn en op welke afstand. Dan selecteer je naar wie je geld wil overmaken. De ontvanger krijgt vervolgens een bevestigingsverzoek en als hij dat accepteert is de betaling geregeld.

Bij deze methode is het dus niet meer nodig om eerst iemands gebruikersnaam, e-mailadres of telefoonnummer te krijgen. "Dan geef ik jou bijvoorbeeld 25 euro en dan zeg ik: ga jij even bier halen", zegt Thijs Janssen, van ontwikkelafdeling ING Factory.

Nieuwste Samsung-toestellen
Steve Owen, bestuurder bij NXP, is enthousiast. Hij legt uit dat de gebruikte technologie van NXP eigenlijk was bedoeld voor gebruik in autosleutels. Nu de bijbehorende chip ook voor betalingen kan worden gebruikt lijken er grote kansen te zijn.

Toch duurt het waarschijnlijk nog wel even voor we dit allemaal echt kunnen doen. De nieuwe betaalmethode is alleen nog mogelijk op de nieuwste Samsung-telefoons. Wie een iPhone heeft zou dit niet kunnen. Dat komt omdat Apple dan eerst toestemming zou moeten geven voor het gebruik van de eigen technologie.

Over drie jaar in gebruik
En dan moet het grote publiek de toepassing ook nog interessant vinden. Het plan is nu om NEAR, zoals de nieuwe betaalmethode wordt genoemd, eerst binnen een kleine groep mensen te gaan testen. Dat moet als het goed is later dit jaar beginnen. Volgens Janssen staat deze technologie er over drie jaar.

Foto: ING Nederland.
Foto: ING Nederland.
Foto: ING Nederland.
Foto: ING Nederland.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.