Video

Granaat verwijderd van gebouw in Den Bosch, buurt hoorde 's nachts al knal

9 juli 2022 om 09:58 • Aangepast 11 juli 2022 om 13:37
nl
Bij een dichtgetimmerde zonnestudio aan de Hildebrandstraat in Den Bosch is zaterdagochtend vroeg een granaat gevonden. Het explosief hing aan een stuk tape. De EOD heeft de granaat verwijderd.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

Enkele buurtbewoners werden vrijdagnacht wakker van een knal. "We hadden eerst nog het idee dat er vuurwerk was afgegaan." Ze waarschuwden meteen de politie, maar volgens een politiewoordvoerster zou er niets ontploft zijn.

Witwassen
De getroffen zaak is een zonnestudio. Die werd kort geleden door de gemeente gesloten. Eerder deze week is de zaak dichtgetimmerd.

Volgens het Brabants Dagblad nam burgemeester Jack Mikkers deze beslissing om 'een einde te maken aan ernstige verstoring van de openbare orde'. Bertie van D. zou de eigenaar zijn van de zonnestudio. Hij werd onlangs veroordeeld tot acht jaar cel voor zijn betrokkenheid bij crystal methlaboratoria. Het pand in de Hildebrandstraat zou worden gebruikt om geld wit te wassen.

Een van de omwonende laat weten dat het vaak onrustig was rond de zonnestudio. Ze is bang dat dit niet het laatste incident zal zijn.

Acht gebouwen ontruimd
Het explosief dat zaterdagochtend werd ontdekt, hing aan een touw aan de buitenkant van de zaak. De politie besloot vanwege de ernst van de situatie direct de omgeving veilig te stellen. Acht omliggende gebouwen werden ontruimd en een straal van vijftig meter werd afgezet.

Diverse hulpdiensten werden opgeroepen. Na de eerste beoordeling door een specialist van de politie werd besloten ook de EOD te laten komen. De rotonde in de buurt van de winkel werd afgesloten. Rond halfelf werd het explosief verwijderd.

Nieuwe maatregelen nader bekeken
Rond kwart voor twaalf zaterdagochtend werd een kant van de Hildebrandstraat vrijgegeven. Dat betekent dat vier van de acht gebouwen weer bereikbaar zijn. "De kant van de zaak waar het explosief werd gevonden, blijft nog even afgesloten", laat een politiewoordvoerder weten. "Dit heeft te maken met het technisch sporenonderzoek." Rond één uur 's middags werd ook de rest van de straat weer vrijgegeven.

De gemeente Den Bosch weet nog niet of er vanwege de dreigende situatie van zaterdagochtend nieuwe maatregelen worden genomen om de rust in de buurt te herstellen. "Dit moet nader worden bekeken", laat een woordvoerder weten.

Beelden vluchtende persoon
Op camerabeelden is gezien hoe een persoon wegrent van het pand. De persoon rent vanuit de Hildebrandstraat richting de Potgieterhof en is zo doorgestoken richting de Bilderdijkstraat. De politie is benieuwd of er mogelijk nog meer camerabeelden zijn waar iets op te zien is. Daarnaast wil ze ook graag weten of er mensen zijn die iets gezien hebben.

Foto: Bart Meesters
Foto: Bart Meesters
Diverse hulpdiensten werden na de vondst van het explosief in Den Bosch opgeroepen (foto: Floortje van Gameren).
Diverse hulpdiensten werden na de vondst van het explosief in Den Bosch opgeroepen (foto: Floortje van Gameren).
De politie kreeg een melding van schade aan het gebouw aan de Hildebrandstraat in Den Bosch en ging vervolgens kijken (foto: Bart Meesters).
De politie kreeg een melding van schade aan het gebouw aan de Hildebrandstraat in Den Bosch en ging vervolgens kijken (foto: Bart Meesters).
De politie bij de Hildebrandstraat in Den Bosch (foto: Bart Meesters).
De politie bij de Hildebrandstraat in Den Bosch (foto: Bart Meesters).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!