Asielzoekers komen dag eerder: 200 IKEA-bedjes halsoverkop in elkaar gezet - Omroep Brabant

Asielzoekers komen dag eerder: 200 IKEA-bedjes halsoverkop in elkaar gezet

12 juli om 22:15 • Aangepast 20 juli om 14:34
nl
In Waalre zijn dinsdag halsoverkop bijna 200 IKEA-bedden in elkaar geschroefd om de eerste asielzoekers op te vangen. Ze werden ondergebracht in twee sporthallen. Deze eerste groep vluchtelingen kwam namelijk een dag eerder dan was aangekondigd. "Dat gaf een beetje stress", vertelde een woordvoerder van de gemeente met een vleugje ironie.
Profielfoto van Frits van OtterdijkProfielfoto van Hans Janssen
Geschreven door
Frits van Otterdijk & Hans Janssen

Vanuit het overvolle aanmeldcentrum Ter Apel in Groningen waren dinsdagavond vier tot vijf bussen onderweg naar het zuiden. Ze vervoerden 164 asielzoekers die eigenlijk pas op woensdag zouden arriveren in Waalre. "Maar eind van de middag kregen we van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) te horen dat ze dinsdag rond middernacht al bij ons op de stoep staan", aldus de woordvoerder van de gemeente.

Tandje bijzetten
Tientallen vrijwilligers, brandweerlieden en ambtenaren van de gemeente Waalre moesten een tandje bijzetten om op tijd de eerste noodopvang gereed te krijgen. In sporthal De Pracht en 't Hazzo werden bijna 200 bedden in het gelid opgesteld. "De IKEA-bedden komen van het Rode Kruis, maar we wisten niet dat het bouwpakketjes waren. Dus moesten we in allerijl nog mensen erbij halen om alles op tijd in elkaar te schroeven."

Na de eerste lichting van 164 asielzoekers volgen er nog enkele tientallen vluchtelingen. In totaal gaat het om de noodopvang van 225 mensen.

Ontbijt en registratie
Een woordvoerster van de gemeente laat woensdagmorgen weten dat de opvang van de eerste groep vluchtelingen ondanks de hectiek goed is verlopen. "Rond middernacht kwamen de mensen aan in Waalre. Ze hebben nog wat gegeten, gedronken en gedoucht en zijn toen gaan slapen. Nu is het tijd voor het ontbijt. Daarna volgt de registratie, zodat we weten wie iedereen is en waar ze vandaan komen."

Ruim honderd mensen lieten zich maandagavond in het gemeentehuis van Waalre bijpraten over de komst van de 225 vluchtelingen. Voor volgende week maandag staat er in hetzelfde Huis van Waalre een bijeenkomst gepland opnieuw voor onder andere omwonenden, dan om hun eerste ervaringen te delen en te bespreken. Ook heeft de gemeente een extra nieuwsbrief uitgegeven.

LEES OOK: Asielzoekers worden twee weken opgevangen in sporthallen in Waalre

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.