Video

WK robotvoetbal gedomineerd door Brabant, TU/e gaat er met de winst vandoor

16 juli 2022 om 09:31 • Aangepast 18 juli 2022 om 10:31
nl
De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) is zaterdag weer wereldkampioen robotvoetbal geworden. In de finale van de zogeheten RoboCup versloegen ze een ander Brabants team, ASML Falcons. Het is al de zesde keer dat het Eindhovense studententeam de prijs weet te pakken.
Profielfoto van Thijs den Ouden
Geschreven door

Tegenwoordig zie je finales steeds vaker eindigen in een verlenging of penalty's. Bij de finale van de RoboCup in Bangkok was al snel duidelijk dat dat niet zou gebeuren. Het team uit Eindhoven was namelijk veel te sterk voor hun buren uit Eindhoven. De wedstrijd eindigde namelijk in 15-0.

Grappen met spelersnamen
Fans van het vrouwenvoetbal moeten nog eens extra genoten hebben van de wedstrijd. De opstelling van het Eindhovense elftal bestond namelijk uit een paar mechanische zussen van de oranjeleeuwinnen. Zo stond Sari van Veerenstaal in de goal. Het centrale duo werd gevormd door Dominique Bluetooth en Jackie Groenstroom. De goals moesten gemaakt worden door Vivianne Wielema en Lieke Motors. Die laatste zorgde in de finale dan ook voor vijf goals.

"Het was voor ons een groot succes", zegt Laura van Houtum van Tech United, zoals het team van de universiteit heet. "Wij zijn als team heel trots dat we ondanks de sluiting van de universiteit door corona en de veranderingen in het team de robots toch hebben kunnen doorontwikkelen."

Het toernooi
De robots spelen vijf tegen vijf. Vanaf het eerste fluitsignaal is het extra spannend voor de studenten. De robots moeten het dan helemaal zelf doen, dus niemand met een afstandsbediening die ze bestuurt.

Het doel van de RoboCup is om de ontwikkeling van robots te versnellen. Alle teams zijn dan ook verplicht om achteraf alle kennis met elkaar te delen. Het ultieme doel van de RoboCup is om voor 2050 met robots te winnen van de wereldkampioen mensen. Al gaat dat nog heel lang duren zoals je hieronder kan zien.

De doelpunten uit de finale:

Wachten op privacy instellingen...

De Eindhovenaren waren niet alleen bij het voetbal succesvol. Tijdens het toernooi wisten zij ook eerste te worden in de categorie zorgrobots. In die categorie moeten robots verschillende taken uitvoeren, zoals het begroeten van mensen en het wegbrengen van vuilnis. HERO, de robot van de TU/e, was volgens de jury erg goed in de interactie met mensen en het oppakken van voorwerpen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!