Herfstkamp voor kinderen en hun vaders die vastzitten in de gevangenis
Het herfstkamp van stichting Exodus Nederland in PI Vught is populair. Dit jaar is er zelfs een wachtlijst. Tijdens het kamp verblijven kinderen van gedetineerden op een camping of kampeerboerderij in de omgeving van Vught. Van daaruit brengen ze drie dagen door met hun vader binnen de gevangenismuren. Vijftien kinderen en hun vaders kunnen deelnemen aan het herfstkamp. Het gaat om vaders in de gewone gevangenis, niet de extra beveiligde EBI in Vught.
"Ik heb mijn vader in één week meer gezien dan normaal in een heel jaar."
"Overdag gaan zij van halftien tot drie uur naar de gevangenis om samen allerlei creatieve en leuke activiteiten te ondernemen. Tijdens normale bezoeken is daar weinig tijd voor. Sommige kinderen vertellen dat ze in drie dagen meer contact hebben gehad met hun vader, dan normaal in een heel jaar", zegt Marieke van Zwam.
Marieke is landelijk projectleider van stichting Exodus Nederland. De stichting biedt opvang en begeleiding aan (ex-)gedetineerden en hun familie. In 2017 kwam Marieke in de VS in contact met de zogenaamde summercamps. Daar zag ze dat het kan helpen bij het verbeteren van de relatie tussen vader en kind. "In 2019 vond onder de naam herfstkamp de eerste soortgelijke activiteit plaats in de PI Vught."
Binnen de gevangenismuren worden vader en kind uitgedaagd om samen aan de slag te gaan. De activiteiten variëren van samen een spelletje doen, het maken van een herinneringsboekje tot het componeren van een rap, een talentenjacht of met hun vader een potje sumoworstelen. Of gewoon lekker samen lunchen of stoeien.
"De kracht van het herfstkamp is letterlijk meer tijd voor elkaar hebben."
"Een vader moet tijdens het herfstkamp doen, wat andere vaders ook tijdens een vakantie doen", vertelt Angela. "De kracht van het herfstkamp is dat ze letterlijk meer tijd voor elkaar hebben. Vader kan zijn vaderrol oppakken en bijvoorbeeld zijn kind stimuleren of troosten. Vader en kind mogen even vergeten dat ze in de gevangenis zijn."
Dat laatste ligt weleens gevoelig bij kinderen. Marieke: "Kinderen praten niet snel over hun vader of moeder die vastzit. Ze hebben het gevoel dat ze het geheim moeten houden. Als de omgeving het weet, mogen kinderen bijvoorbeeld niet meer met een vriendje of vriendinnetje spelen. Dat maakt hun sociale omgeving een stuk kleiner."
Angela doet onderzoek naar de band tussen vader en kind tijdens een gevangenschap. "In de voorbije jaren was er door corona vooral contact via Skype of helemaal geen contact. Vaders en kinderen moesten weer wennen aan elkaar."
Een goede band tussen de gedetineerde vader en zijn kind heeft op beiden een positieve uitwerking. "Zo doet het kind het beter op alle ontwikkelingsgebieden. Ook vader is in de meeste gevallen een stuk gelukkiger. Zo zal hij bijvoorbeeld minder snel depressieve gevoelens krijgen. Zodra hij vrij is, zal hij minder snel terugvallen in de criminaliteit. Bovendien is de kans kleiner dat zijn kind ook in de criminaliteit terechtkomt."
Hier vind je meer informatie over Exodus Nederland en Expertisecentrum K I N D.