Jan-Willem en Koen hebben twee zoons: 'Mijn papa's zijn homo en heel lief'

3 augustus 2022 om 19:30 • Aangepast 4 augustus 2022 om 10:08
nl
Rammelende eierstokken, babydrang, een kinderwens. Ook homostellen krijgen ermee te maken. Voor heterostellen is het krijgen van kinderen al niet vanzelfsprekend, laat staan als je een stel met twee mannen of twee vrouwen bent. Jan-Willem en Koen liepen tegen dat obstakel aan, zij kozen voor pleegzorg. “Toen we voor de eerste keer gingen kijken bij ze zagen we om de deur twee blonde koppies met krullen. Dan weet je meteen: dit is onvoorwaardelijke liefde, vanaf seconde één.”
Profielfoto van Ilse Schoenmakers
Geschreven door
Wachten op privacy instellingen...

De mannen glunderen van oor tot oor als het over hun jongens gaat. De 11-jarige tweeling kwam toen ze bijna drie jaar waren bij hen wonen. “Eerlijk, het is niet altijd makkelijk. Ze hebben natuurlijk wel wat meegemaakt”, bekent Koen. Toch doet dat niet af aan het gezinsgevoel. “Ik denk niet dat wij ons anders voelen dan heterostellen met kinderen als ik dat vergelijk met vrienden en zo zien de jongens dat ook helemaal niet.”

"Wij hebben drie papa’s en een mama.”

Voor ze pleegouders werden ging daar een flink traject aan vooraf. “We hebben nagedacht over adoptie, maar dat kost ontzettend veel geld en is lastig als twee mannen”, legt Koen uit. Toen kwamen ze in aanraking met pleegzorg. “We schrokken van de hoeveelheid kinderen alleen al in Brabant die een goed huis zochten.”

Om zich voor te bereiden volgden de mannen een cursus. Daarin moesten ze rollenspellen spelen, maar ook laten zien dat ze voor een plantje konden zorgen. “We kozen voor een vetplant”, lacht Jan-Willem. Zo ontdekten ze dat ze graag één kindje wilden, jonger dan twee jaar. Dat liep uiteindelijk anders.

De jongens weten dat ze biologische ouders hebben, maar zien die sporadisch. “Ze zijn soms wel eens trots en dan zeggen ze: We hebben lekker drie papa’s en een mama.”

“Ik wil niet dat je met homo scheldt.”

Vervelende situaties maken ze bijna nooit mee en als het zo is zit het vooral tussen de oren. “Als we in de auto zitten met twee mannen en twee kinderen voel ik het wel soms wel. Dat mensen denken: 'Hoe zit dat daar? Hoe dan?' Maar dat is een aanname”, vertelt Jan-Willem. Ze voelen zich in hun dorp Hilvarenbeek helemaal geaccepteerd.

Een tijd terug op de BSO werd wel gescholden met ‘homo’, waar een van de jongens op reageerde. “Hij zei toen heel dapper: Ik wil niet dat je met homo scheldt want dat zijn mijn papa’s en die zijn heel lief. Hij nam het gewoon op voor zijn eigen situatie", vertelt Jan-Willem. "Dat hij dat durft vind ik wel heel mooi.”

Prideweek bij Omroep Brabant
Omroep Brabant onderzoekt hoe het is om homo, lesbisch, biseksueel of transgender te zijn in Brabant. Van maandag 1 tot en met vrijdag 5 augustus zie je de serie Prideweek op YouTube en op tv. Verder is er de hele week volop aandacht op social, online, tv en radio. Alle informatie vind je hier.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!