Eva (17) is kind van regenboogouders: 'Ze zijn elkaars beste vrienden'

3 augustus 2022 om 12:15 • Aangepast 4 augustus 2022 om 09:55
nl
Beste vrienden zijn, allebei homoseksueel en ook een kinderwens hebben. De vader en moeder van Eva (17) uit Etten-Leur besloten daarom om samen een kind te krijgen. “Het is lastig om als homo kinderen te krijgen, dus ze kozen om dat samen te doen. Toen was ik er!”, lacht ze.
Wachten op privacy instellingen...

Eva heeft twee huizen, twee slaapkamers én een bonusmoeder. Dat klinkt als een gescheiden gezin, maar niets is minder waar. Moeder Jet trouwde voor de geboorte van Eva al met haar vrouw Annemieke en vader Richard had destijds geen relatie. “Heel veel mensen denken dat mijn ouders gescheiden zijn en dat ze daarna uit de kast zijn gekomen, maar dat is helemaal niet zo. Ze weten al súperlang dat ze homoseksueel zijn.”

"We zijn één groot gezin."

Ze heeft dan misschien twee woonadressen, voor Eva is het één groot gezin. “We eten een paar keer per week samen, gaan uiteten of doen leuke dingen”, vertelt Eva. Ook haar bonusmoeder is er al vanaf haar geboorte en voelt daarom als een tweede moeder.

Moederdag is dus wel nét even wat harder aanpoten voor Eva. "Dat is wel een dingetje ja. Dat ik er aan moet denken dat ik kleinigheidjes voor beide moeders koop."

"Je mocht maar maximaal twee ouders meenemen."

Of die keer toen ze in coronatijd haar diploma uitgereikt kreeg. "Je mocht maar maximaal twee ouders meenemen, dus ik moest regelen dat er drie mee mochten. Dat was vervelend", blikt Eva terug. "Uiteindelijk begrepen ze op school de situatie en konden ze gewoon allemaal mee."

En haar gezinssituatie levert soms best wel eens verwarrende situaties op. al wanneer ze alleen met haar beide moeders op pad is. “Mensen denken dan dat ze mijn oma en mijn moeder zijn”, vertelt ze. Is het hele gezin samen, dan komt daar nog een schepje bovenop. “Ik denk dat mensen dan echt kortsluiting krijgen”, lacht ze.

Ondanks wat verwarring, wordt er vooral positief gereageerd. “Veel mensen vragen of ik er mee gepest ben, maar mijn vrienden waren er allemaal oké mee. Er zijn hooguit soms mensen die het niet helemaal begrijpen, dan moet ik het twee keer uitleggen.”

Maar het blijft een bijzondere situatie, beseft ze ook zelf. “Veel homostellen krijgen kinderen met hulp van een donor. Maar ik heb met alle drie mijn ouders evenveel contact. Mijn moeder, vader én bonusmoeder zijn compleet in mijn leven. Dat vind ik heel fijn.”

Prideweek bij Omroep Brabant
Omroep Brabant onderzoekt hoe het is om homo, lesbisch, biseksueel of transgender te zijn in Brabant. Van maandag 1 tot en met vrijdag 5 augustus zie je de serie Prideweek op YouTube en op tv. Verder is er de hele week volop aandacht op social, online, tv en radio. Alle informatie vind je hier.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!