Lina is 90 en helpt andere ouderen met klusjes: 'Omdat ik nog alles kan'

26 juli 2022 om 19:30 • Aangepast 3 augustus 2022 om 16:30
nl
Voedselpakketten van de voedselbank rondbrengen, wandelen met ouderen die zich eenzaam voelen en boodschappen doen voor mensen die het zelf niet kunnen. Lina Brouwer (90) is er maar druk mee. Ondanks dat ze zelf niet meer de jongste is, is ze nog altijd volop bezig om anderen te helpen. "Omdat ik ondanks mijn leeftijd nog alles kan."
Profielfoto van Megan Hanegraaf
Geschreven door

Elke week heeft Lina een drukke planning met haar vrijwilligerswerk. En dat al vijftien jaar lang. "Ik vind het zielig voor die mensen dat zij dat niet meer kunnen.”

Op maandag doet ze boodschappen voor een 81-jarige vrouw uit Oss. Met een boodschappenlijstje en twee tassen rijdt ze in haar autootje naar de supermarkt. “Zo gaat dat elke week”, zegt ze. “Ik heb het best druk, maar ik doe het met plezier.”

“De mensen die ik help zijn allemaal jonger dan ik.”

Terwijl Lina de boodschappen in haar karretje legt, vertelt ze hoe ze ooit vrijwilligster is geworden. “Ik heb achttien jaar voor mijn zieke buurman gezorgd, maar ik wilde nog meer mensen helpen. Toen ik de oproep ‘vrijwilligers gezocht’ tegenkwam, heb ik mezelf meteen aangemeld. Dat begon met een boodschappendienst.”

Daar is Lina sindsdien niet meer mee gestopt. Zolang ze alles kan, blijft ze dat doen. Na het afrekenen zet ze zelf de twee zware boodschappentassen in haar kofferbak. “Het is soms best gek, omdat de mensen die ik help jonger zijn dan ik. Maar ik doe het graag”, zegt ze. “Als ik mijn eigen huishouden heb gedaan, dan zit ik mezelf alleen maar te vervelen. De hele dag breien of tv kijken, dat is niks voor mij. Ik moet iets doen.”

Vis halen op de markt of boodschappen doen, Lina heeft het er maar druk mee (foto: Megan Hanegraaf).
Vis halen op de markt of boodschappen doen, Lina heeft het er maar druk mee (foto: Megan Hanegraaf).

Al van kleins af aan is Lina altijd druk bezig. Ze herinnert zich nog goed hoe ze als 8-jarig meisje al wilde helpen in het huishouden. “Ik wilde heel graag leren strijken. Toen mocht ik van mijn moeder de zakdoekjes doen. Dat vond ik geweldig.”

“Door het vrijwilligerswerk blijf ik contact houden met mensen.”

Hoewel Lina het vrijwilligerswerk op haar leeftijd fantastisch vindt, zit er ook een minder leuke kant aan. “Veel mensen die ik help, zijn ook al oud of ziek. Het is al een paar keer gebeurd dat mensen die ik hielp dood gingen”, vertelt ze. “Dat is best zwaar.”

Toch probeert Lina de draad dan weer op te pakken en anderen haar hulp aan te bieden. Dat doet ze vooral om de mensen te helpen, maar ook voor zichzelf. “Mijn man is jaren geleden overleden. Ik zit vaak alleen thuis. Dat is best eenzaam, dus ik vind het fijn dat ik door het vrijwilligerswerk contact blijf houden met mensen.”

Lina heeft al jaren een vast schema. Van boodschappen doen en vis halen op de markt tot de bingo organiseren en kaarten met eenzame ouderen. Toen ze 90 werd, zeiden veel mensen dat het wel mooi was geweest en dat ze het beter wat rustiger aan kon gaan doen. “Echt niet. Aan stoppen met vrijwilligerswerk denk ik nog lang niet hoor”, zegt ze lachend.

Lina sjouwt zelf met de tassen (foto: Megan Hanegraaf).
Lina sjouwt zelf met de tassen (foto: Megan Hanegraaf).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!