Geen megastallen bij natuurgebied Kampina in Oirschot

27 juli 2022 om 11:42 • Aangepast 28 juli 2022 om 11:04
nl
Een megastal voor negentienduizend varkens aan de Logtsebaan in Oirschot komt er definitief niet. Dat hebben de provincie Brabant en de gemeente Oirschot woensdagochtend bekendgemaakt. De mededeling komt niet als een verrassing.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

De gemeenteraad van Oirschot stemde in juni al unaniem voor samenwerking met ontwikkelmaatschappij Ruimte voor Ruimte die de varkensboerderij op wilde kopen om zo de bouw van de stallen vlak naast natuurgebied Kampina te voorkomen. Met de koop zou naar verluidt ongeveer 2 miljoen euro gemoeid zijn.

"Nu is het gelukt om met de eigenaar overeenstemming te bereiken over de verkoop van zijn bedrijf", laten provincie en gemeente woensdagochtend weten. Daarmee is de megastal definitief van de baan.

Gesteggel sinds 2008
Al sinds 2008 wordt er gesteggeld over de komst van de megastallen. Toen gaf de gemeente nog groen licht voor de grote uitbreiding aan de Logtsebaan. Later stemde ook de provincie daar mee in, tot frustratie van Natuurmonumenten en de Brabantse Milieu Federatie (BMF). Die organisaties hebben de vergunningen vanaf het eerste moment aangevochten.

Tien jaar lang werd er geprocedeerd over de kwestie, totdat de Raad van State besloot dat de vergunningen niet ingetrokken konden worden. In de tussentijd veranderden ook de gemeente en provincie van standpunt. Ook zij zagen de komst van de megastallen als 'onwenselijk'.

LEES OOK: Megastallen Oirschot van de baan: gemeente wil varkensbedrijf opkopen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!