Jasper en zijn Lady geven alles voor een medaille en een bot

28 juli 2022 om 19:00 • Aangepast 1 augustus 2022 om 10:04
nl
Jasper en zijn hond Lady zijn een van de teams die donderdag in Woensdrecht deelnamen aan het Militair Kampioenschap Biatlon, een wedstrijd over een hindernisparcours voor de hond en zijn baasje. Inzet van de strijd: een medaille voor de hondengeleider en een bot voor de hond.
Profielfoto van Tonnie Vossen
Geschreven door
Tonnie Vossen

De Vliegbasis Woensdrecht is met een hondenschool op het terrein wel gewend aan karaktervolle viervoeters. Die kregen donderdag stevige concurrentie van collega’s uit andere defensiegebieden, niet alleen uit Nederland, maar ook uit het buitenland.

“Het gaat hier om een uniek samenspel tussen de geleider en zijn hond”, legt adjudant Vonk uit. “Qua teamvorming komt hier alles samen.”

De teams moeten over een parcours van elf kilometer 26 hindernissen afleggen. Dat gaat van samen tijgeren en fietsen met de hond naar samen door autobanden en tunnels kruipen en stukken zwemmen.

“Vooral het water was zwaar”, zegt Sandrijn, militair op de Vliegbasis Leeuwarden. Het is haar eerste deelname aan de biatlon. Ze is nog maar net begonnen als hondengeleider en wil met wedstrijden als deze de band met haar hond versterken. “Het gaat erom dat hij weet dat hij kan vertrouwen op mij en ik op hem.”

Twan Hulsen van de Vliegbasis Gilze-Rijen is ieder jaar nog van de partij geweest. “Dit wordt mijn 29e biatlon, en meteen ook de laatste want volgend jaar ga ik met pensioen.” Voor hem zit de uitdaging in het teamwork met zijn hond. Dat vat hij bondig samen als: 'Eén team, één taak'.

Twan Hulsen poseert voor de 'apenhang': " Dit is een van de zwaardere hindernissen"
Twan Hulsen poseert voor de 'apenhang': " Dit is een van de zwaardere hindernissen"

Met het hondenteam uit Gilze-Rijen was hij meerdere keren op uitzending naar Afghanistan en Mali. “We beveiligden de compound met de hondjes.” Hij besefte op die uitzendingen heel goed hoeveel de honden hadden opgepikt dankzij de biatlon, zegt hij. “Ze waren op alles voorbereid.”

Jasper, ook van de Vliegbasis Gilze-Rijen, is nog niet op uitzending geweest. “Wel jammer ja, want daarvoor doe je het toch.” Vijf jaar vormt hij al een team met zijn hond Lady. En hoewel hij vindt dat ze inmiddels een hecht team vormen wist Lady hem donderdag niet te behoeden voor een flinke val.

Jasper kan er wel om lachen. “We moesten door een raam springen, zij ging eerst maar ik bleef haken met een voet. Dus ik ging face-first naar beneden.” Dat weerhield hem er niet van om het parcours in een uur af te leggen. Of het genoeg is voor de medaille weet hij niet. “Dat horen we vanavond wel.”

De waterbak met een aanval op de boef is een van de hindernissen (foto: Tonnie Vossen)
De waterbak met een aanval op de boef is een van de hindernissen (foto: Tonnie Vossen)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!