Video

Buurt rouwt na brand in monumentale boom: 'Hij moet 1000 jaar oud worden'

29 juli 2022 om 11:04 • Aangepast 1 augustus 2022 om 14:03
nl
Buurtbewoners kunnen het amper geloven. Donderdagnacht is de monumentale boom in het natuurgebiedje aan de Bandalaan in Eindhoven beschadigd door een brand. Verschillende buurtbewoners komen een kijkje nemen. "In mijn straat liggen verbrande bladeren. Die komen dus hier vandaan. Dit is echt verschrikkelijk", zegt een buurtbewoner.
Profielfoto van Corné VerschurenProfielfoto van Marvin Hop
Geschreven door
Corné Verschuren & Marvin Hop

Een andere buurtbewoner was wakker geworden van het kabaal. "Ik wist niet dat de boom in brand stond. Echt verschrikkelijk. Hier schiet niemand iets mee op."

Bij Alfred van Kempen, voorzitter van stichting Wasven die het natuurgebiedje beheert, overheerst verslagenheid. Hij beoordeelt van een afstandje de schade aan de monumentale boom. Het pronkstuk van het natuurgebied ziet er zwartgeblakerd uit. Ook de vlonder rondom de boom is zwaar beschadigd.

"Een beschermheer geeft de boom door aan de volgende generaties.."

De 262 jaar oude plataan is bekend onder de naam de Gevlekte Zuiderling. In 2009 werd deze boom uitgeroepen tot de eerste 'wereldboom' van Nederland. De boom wordt ook gebruikt om te trouwen of te rouwen.

"Dit is heel erg triest. Het is de bedoeling dat deze boom duizend jaar oud wordt. We hebben een beschermheer erop gezet om de boom door te geven aan de volgende generaties. De boom is symbool voor ons gebied. In eerste instantie komt woede bij me naar boven. Dit is heel erg triest."

"Ik denk niet aan brandstichting, eerder een kwajongensstreek."

Toch is er nog hoop. Van Kempen bekeek samen met een ecoloog de schade aan de boom. "De schors heeft grotendeels in brand gestaan, maar volgens onze ecoloog ziet de schors er nog goed uit. Het wachten is op een boomexpert van de gemeente Eindhoven."

Van Kempen denkt niet dat iemand bewust brand heeft gesticht in het natuurgebied. "Waarschijnlijk is het een kwajongensstreek geweest. In het park is met stoelen gesleept. Ook zijn er glasscherven van drankflessen gevonden."

Ook beschermheer Kees van Grevenbroek komt een kijkje nemen. "Ik heb afgelopen nacht de brandlucht geroken, maar ben terug naar binnen gegaan", zegt. "Dit is triest en onwerkelijk. Hier is niet nagedacht over de gevolgen. Wie het gedaan heeft? Dat blijft vissen in het ongewisse."

"Ik heb goede hoop dat hij het gaat overleven."

"We hebben met alle vrijwilligers keihard gewerkt om dit natuurgebied te houden zoals het is. Daar was ik best trots op", vertelt hij. "Het is afwachten wat de boomexperts ervan vinden. Ik zie het wel positief in. De boom heeft een stevige schors. Ik heb goede hoop dat hij het gaat overleven."

Inmiddels is er een doneeractie gestart om alle schade van de brand te kunnen herstellen, zo is onder meer het podium in vlammen opgegaan. Of de monumentale boom het gaat redden, is nog niet bekend.

Beelden van de brand afgelopen nacht:

Beschermheer Kees van Grevenbroek: 'Goede hoop dat de boom het gaat overleven.'
Beschermheer Kees van Grevenbroek: 'Goede hoop dat de boom het gaat overleven.'
Foto: Arno van der Linden/SQ Vision
Foto: Arno van der Linden/SQ Vision
Foto: Arno van der Linden/SQ Vision
Foto: Arno van der Linden/SQ Vision
Foto: Arno van der Linden/SQ Vision
Foto: Arno van der Linden/SQ Vision

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!