Mieke Havik was de eerste vrouw in de gele trui: 'Er is veel veranderd'

29 juli 2022 om 15:22 • Aangepast 1 augustus 2022 om 11:20
nl
Mieke Havik uit Heeze denkt de laatste weken vaak terug aan 1984, het jaar waarin ze deelnam aan de Tour de France Feminin. Ze won de eerste etappe en werd daarmee de eerste vrouw in de gele trui. 38 jaar later rijdt Marianne Vos in de Tour de France Femmes en de verschillen zijn enorm. Het vrouwenwielrennen is een stuk volwassener geworden. Al heeft het lang geduurd voordat er, dankzij Marianne Vos, weer een volwaardige Tour de France voor vrouwen verreden kan worden. Havik is zondag te gast in de talkshow KRAAK van Omroep Brabant.
Profielfoto van Arjo Kraak
Geschreven door

In haar jeugd nam Mieke het al fietsend op tegen haar broer. Zij speelde Tourwinnaar Jan Jansen, want een vrouwelijk voorbeeld, dat was er in de jaren zestig nog niet. Hoe mooi was het dat ze vorig jaar, toen ze ernstig ziek was, een mooie persoonlijke kaart kreeg van haar vroegere wielerheld. In de Tour Feminin van 1984, waarin de vrouwen voor de mannen uit fietsten, won Mieke vijf etappes.

Het wielrennen voor vrouwen was nog een beetje omstreden. Renner Gerrie Knetemann bijvoorbeeld kon er maar moeilijk aan wennen. Toen Mieke de gele trui droeg zei hij: "De gele trui voor een vrouw kenne ze beter een bolletjestrui noemen."

'De Kneet' had zoals vaker de lachers op zijn hand, maar de opmars van de vrouw in het wielrennen was niet meer te stuiten.

Toch verdween de Tour Feminin eind jaren tachtig, omdat er te weinig sponsoren aanhaakten. In de loop van de jaren waren er wel meerdaagse wedstrijden voor vrouwen in Frankrijk, maar pas dit jaar is er weer een echte Tour de France Femmes, zoals het nu heet. Marianne Vos heeft er lang voor gevochten. Al in 2013 begon ze een petitie voor een volwaardige vrouwentour. Dus dat ze nu in het geel rijdt heeft ze vooral aan zichzelf te danken.

Mieke Havik stopte in 1987 met wielrennen. Ze begon een haptonomiepraktijk in Heeze. Ze was getrouwd met de bekende NOS-stem Hans Hoogendoorn, van de overbekende Met het oog op morgen-aankondiging 'Buiten is 20 graden, binnen zit....' Nu is de bekende triatleet Thea Sybesma haar levenspartner. Ze hebben een dochter die, hoe kan het ook anders, op hoog niveau aan sport doet. Ze is hardloper.

Havik is zondag een van de gasten in talkshow KRAAK. Verder zijn te gast:

  • Internist Diederik Smit van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg vraagt aandacht voor het toenemende aantal jonge mannen dat hormonen gebruikt, om meer spieren te krijgen. Ook de enorme nadelen van deze 'anabolen' komen aan bod.
  • Verder is burgemeester Frank Petter van Bergen op Zoom te gast. Hij heeft besloten dat hij volgend jaar stopt, omdat hij ruimte wil voor andere bezigheden. Hij gaat werken voor het wetenschappelijk bureau van het CDA.

KRAAK wordt elke zondag om 12 uur live uitgezonden en daarna herhaald. Het programma is ook online terug te zien.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!