Gekkenhuis in de kraamkamer: thuiszorg onmogelijk, opvang in hotel

1 augustus 2022 om 19:36 • Aangepast 2 augustus 2022 om 19:20
nl
Eindhoven krijgt vanwege het personeelstekort in de zorg een kraamzorghotel. In het Holiday Inn aan de Veldmaarschalk Montgomerylaan worden vanaf woensdag twee maanden lang kersverse moeders en hun kroost opgevangen. Moeders die opname in het hotel weigeren en op thuishulp hopen, lopen het risico geen kraamzorg te ontvangen.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

Het kraamzorghotel is een samenwerking tussen grote zorgverzekeraars in de regio (ZilverenKruis, CZ, Menzis en Coöperatie VGZ) en de kraamzorgorganisaties Kraamzus, Kraamzorg VDA en Zorgmed.

Uit nood geboren
Het kraamzorghotel is vooralsnog enkel voor de klanten van die kraamzorgorganisaties. Het kraamzorghotel is geen verplichting, maar vanwege personeelstekorten zeggen de organisaties 'niet te kunnen garanderen dat kraamzorg dan thuis mogelijk is'.

Die garantie is er wel in het kraamzorghotel. "Natuurlijk wordt er altijd getracht aan de zorgplicht te voldoen, ook als iemand weigert naar hotel te gaan blijft de zorgplicht van kracht. Maar als we niet kunnen leveren, kunnen we niet leveren", zegt een woordvoerder van Coöperatie VGZ.

In dit hotel in Eindhoven worden de moeders en hun pasgeboren kinderen opgevangen (foto: Google Maps).
In dit hotel in Eindhoven worden de moeders en hun pasgeboren kinderen opgevangen (foto: Google Maps).

Op meer plekken in Nederland gaat het volgens VGZ 'spannend worden', maar Eindhoven spant de kroon. "Hier geldt er een combinatie van de vakantieperiode, het personeelstekort en een grote hoeveelheid verzoeken voor kraamzorg. Dat komt allemaal samen in deze drie maanden. We doen dit om risico's te beperken."

Instructiefilmpjes in plaats van kraamverzorgende
In het Holiday Inn is een kraamverzorgende overdag volledig en 's avonds voor noodvragen beschikbaar om meerdere vrouwen verzorgen. Iedere moeder krijgt een eigen kamer. Partners kunnen blijven slapen, maar kinderen niet.

Na het verblijf in het hotel kun je thuis nog kraamzorg ontvangen, maar volgens de organisaties zal dit waarschijnlijk digitale kraamzorg zijn. Dat betekent dat ouders in kunnen loggen op een website waar ze instructiefilmpjes kunnen kijken die helpen in de kraamperiode.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!