Warm weer betekent actie voor Peter: 'Zorgen dat er niemand verdrinkt' - Omroep Brabant
Video

Warm weer betekent actie voor Peter: 'Zorgen dat er niemand verdrinkt'

11 augustus om 08:00 • Aangepast 13 augustus om 21:13
nl
Waar veel mensen met warm weer binnen zitten te werken, heeft Peter Lindsen het een stuk beter bekeken. Hij is toezichthouder bij het Engelermeer in Den Bosch en mag op deze warme dagen in actie komen. Vanuit zijn boot houdt hij zwemmers nauwlettend in de gaten. "Het is heerlijk om zo met mensen te werken en buiten te zijn. De perfecte baan."
Profielfoto van Ista van Galen
Geschreven door

Met een wit shirt waar in grote letters 'strandwacht' op staat, vaart Peter donderdag over het meer. "Mijn hoofdtaak is om te zorgen dat er niemand verdrinkt. Dat doen we met drie of vier toezichthouders. Niet dat we dat hier helemaal in de hand hebben, want we kunnen nooit iedereen tegelijkertijd in de gaten houden. Het is dus geen garantie. Maar we letten zo goed mogelijk op", legt hij uit.

"Als het slecht weer is, is er niets te doen."

Peter is ruim 25 jaar geleden begonnen met dit werk. Inmiddels is hij 68 jaar oud en eigenlijk al met pensioen, maar toch loopt en vaart hij hier nog twee tot drie dagen per week rond. "Ze hebben me weer opgetrommeld ja", lacht Peter. "Het is gewoon de perfecte baan, vooral als het mooi weer is. Heerlijk met een korte broek aan in een bootje. Of ik loop langs de kant."

Hollen of stilstaan, omschrijft de toezichthouder zijn werk. Op mooie zomerse dagen zijn er namelijk enorm veel zwemmers, dus dan mag Peter hollen. En dat zijn volgens hem de beste dagen. "Als het slecht weer is, is er niks te doen. Dan kun je net zo goed thuisblijven. Juist de drukte maakt het leuk. Dat zijn mijn favoriete dagen."

"Mensen die niet goed kunnen zwemmen, pik je er zo uit."

Het werk is voor hem overigens niet alleen maar rondvaren en genieten van de zon. Er moet ook echt gewerkt worden. "Ik vaar altijd langs de ballenlijn en kijk naar de zwemmers. Mensen die niet goed kunnen zwemmen, pik je zo eruit. Daar heb ik een oog voor gekregen in de loop der jaren." Als Peter iemand ziet die moeite heeft met zwemmen, gaat hij er soms op af. "Soms willen ze door het ondiepe zwemmen, naar het zwemvlot. Dan zeg ik van nou doe toch maar niet, of let even op. Daar luisteren ze vaak ook wel naar."

Maar ook langs de kant moet gewerkt worden. "Mensen hebben weleens EHBO nodig. En we hebben hier bijvoorbeeld iets van tachtig vuilnisbakken staan, die moeten ook meerdere keren verschoond worden. Ook dat soort werkzaamheden zijn er."

Met zijn 68 lentes jong hoopt Peter in ieder geval nog lang te kunnen werken bij het Engelermeer. "Zolang ik fit ben, blijf ik dit doen. Ik vind het veel te leuk."

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone