Vervolg op Probleemwijken-aflevering over Woensel-West: 'Nieuwe culthelden' - Omroep Brabant

Vervolg op Probleemwijken-aflevering over Woensel-West: 'Nieuwe culthelden'

5 augustus om 21:53 • Aangepast 8 augustus om 10:00
nl
Het omstreden SBS6-programma Probleemwijken uit 2005 krijgt een vervolg. Student Meije Dijkstra trok onlangs door Woensel-West, om zeventien jaar na dato een vervolg te maken op de aflevering over die wijk. Zo sprak hij met internetsensatie Kees, maar ontmoette hij ook andere buurtbewoners. "Ik heb nieuwe culthelden gevonden." De aflevering moet volgens Meije een goed beeld geven van hoe het nu met de wijk gaat.
Profielfoto van Ista van Galen
Geschreven door

In het oorspronkelijke programma ging SBS6 naar verschillende beruchte wijken in Nederland. De zender maakte van onder meer Woensel-West in Eindhoven en de Graafsewijk in Den Bosch een begrip, maar niet in de meest positieve zin. Het programma was erg omstreden, vooral nadat er na de aflevering over de Graafsewijk vier dagen lang rellen uitbraken in de wijk.

Meije wil Probleemwijken een vervolg geven en laten zien hoe het nu in de wijken gaat. Sinds het begin van zijn studietijd is hij fan van het programma. "Die mensen leidden een leven van alleen maar zuipen en niet werken. Dat doe je eigenlijk ook als je student bent, dus dat vond ik grappig om te zien. Ze zijn ook zo open en eerlijk voor de camera, het was echt pure tv."

"Toen zijn vrouw opendeed, begon ze meteen te schreeuwen en me uit te schelden."

Toen Meije voor zijn studie journalistiek een afstudeerproductie moest maken, besloot hij een vervolg op het programma te maken. Zijn eerste aflevering ging over Assen-Oost en is op YouTube bijna een half miljoen keer bekeken. Inmiddels is Meije afgestudeerd, maar dat houdt hem niet tegen. Binnenkort is het de beurt aan Woensel-West. "Die oorspronkelijke aflevering over Woensel was echt wel een toppertje", legt hij uit.

Begin maart trok Meije naar de wijk. Dat ging niet meteen makkelijk. "Ik ging er eerst acht keer heen zonder camera, om de wijk te leren kennen en vertrouwen te krijgen van de bewoners. Ik belde aan bij 'kankerkachel-Kees', want die wilde ik natuurlijk ook wel spreken. Maar toen zijn vrouw opendeed, begon ze meteen te schreeuwen en me uit te schelden. De hele wijk kwam naar buiten om te kijken. Toen ben ik snel weer weggegaan."

Meije (rechts) met Kees (midden) en zijn vrouw (links).
Meije (rechts) met Kees (midden) en zijn vrouw (links).

In contact komen met de wijk bleek dus wat moeilijker dan gedacht. "De bewoners waren nog boos over wat SBS6 destijds had gedaan. Ze werden afgeschilderd als verschrikkelijke wijk en vonden het niet representatief. Dus er was veel wantrouwen. Ik was ook duidelijk een buitenstaander met mijn harde G en niet echt typische outfit voor Woensel."

"Kees is heel veel uitgescholden en wakker gebeld door vreemde mensen."

Uiteindelijk kwam Meije in contact met een buurtbewoner die hem een handje hielp. "Hij sprak echt Brabants, droeg een PSV-jasje en kende de bewoners. Toen kwam ik opeens overal binnen. Dankzij hem kreeg ik het vertrouwen van mensen."

Na de scheldbui van zijn vrouw, is het uiteindelijk zelfs gelukt om tóch te spreken met Kees. "Hij is natuurlijk de grootste legende van het programma, dus daar ben ik wel blij mee", legt Meije uit. Kees vertelt wat de uitzending destijds met hem heeft gedaan. "We moeten ons niet vergissen wat voor impact het heeft gehad. Hij is heel veel uitgescholden en wakker gebeld door vreemde mensen."

Meije wil het dan ook anders aanpakken dan het oorspronkelijke programma. "Er komen nog steeds grappige en gekke mensen in voor. Maar ik geef ook meer nuance en laat zien waarom ze doen wat ze doen. Het wordt een realistische aflevering. Je gaat ook zien dat de wijk echt is verbeterd."

De trailer is een opwarmertje voor de uitzending die vanaf september online is te zien op de website VKMag.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone