Poes Pip werd 13 keer beschoten met luchtbuks: 'Hopen dat ze het haalt'

6 augustus 2022 om 09:04 • Aangepast 8 augustus 2022 om 10:33
nl
Laf en meedogenloos. Poes Pip is in Haps maar liefst 13 keer beschoten met een luchtbuks. De dierenarts staat versteld dat Pip het overleefd heeft, maar heeft niet alle kogeltjes kunnen verwijderen. Het lot van de poes is onzeker. "Wie dit gedaan heeft is ziek van binnen", zegt baasje Jacqueline.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

Jacqueline Bens woont achteraf in Haps met man en kinderen. Ze hebben een aantal katten, en die lopen de hele dag door van binnen naar buiten en andersom, het erf op. "'s Morgens geef ik ze te eten voordat ik ga werken. Zo weet ik dat ze er zijn", vertelt Jacqueline.

"Niets. Geen Pip."

Maar vorige week zaterdag ontbrak er opeens een katje, Pip. Jacqueline ging direct van het ergste uit.

"Ze is er eigenlijk altijd. Er gingen bij mij meteen alarmbelletjes rinkelen. We wonen langs een randweg dus dan denk je meteen: tja, het kan gebeuren. Maar goed, ik ben gaan kijken langs de weg en ik heb in de buurt gezocht. Niets. Geen Pip."

Tientallen pamfletten en belletjes naar asielcentra later was er nog altijd geen teken van Pip. Tot donderdagochtend dan, vijf dagen na het moment van verdwijning en amper een dag na de jongste pamflettenronde. Pip kwam opeens het erf oplopen.

"Je kon de kogeltjes zien zitten."

De man van Jacqueline vond Pip. "Hij belde mij op terwijl ik in de auto zat: 'Pip is terug!' Wij waren natuurlijk dolblij. Ze had wat wondjes op haar hoofd, maar we waren te blij om daar iets achter te zoeken." Drie minuten later belt haar man opnieuw op. "'Pip is helemaal beschoten', zei hij. Je kon de kogeltjes zien zitten."

Eenmaal thuis kon Jacqueline niet geloven wat ze zag. Pip was ernstig gewond en ging direct naar de dierenarts in Boxmeer. Ze belandde met grote spoed op de operatietafel, want op röntgenfoto's bleek dat heel haar kopje vol zat met luchtbukskogeltjes. Ook in haar lijf zaten drie kogeltjes.

De kogeltjes.
De kogeltjes.

Tien kogeltjes werden uit Pip gehaald. Drie zitten er nog in. Pip maakt het goed, maar haar toekomst is onzeker.

"Want wat gaan die drie kogeltjes doen? Als ze dit overleeft kan ze er oud mee worden, maar als die kogeltjes gaan ontsteken dan moeten ze eruit. En dat is ontzettend risicovol: de kogeltjes zitten heel dichtbij belangrijke zenuwen. Pip kan dan verlamd raken, of blind."

"Wat als er een kind liep?"

Het is weinig verrassend, maar Jacquelines bloed kookt. "Als je dit doet, dan ben je voor mijn gevoel ziek. Dan is er iets niet goed met je. Wat als ze een hond of andere dieren zien? Wat doen ze daarmee? Hoe ver gaan ze dan? En wat als er een kind liep?"

De dierenarts staat er volgens Jacqueline versteld van dat Pip de beschietingen overleefd heeft. "Het gaat relatief goed met haar nu. Naar omstandigheden. Maar het blijft afwachten. Ik wil niet weten wat ze heeft meegemaakt. Ik krijg er gewoon kippenvel van."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!