Giel houdt 10 dagen zijn mond en dat valt niet mee want hij heeft ADHD

10 augustus 2022 om 21:00 • Aangepast 11 augustus 2022 om 18:12
nl
Giel Boes (34) uit Eindhoven vond dat er een ludieke actie moest komen om mensen meer milieubewust te maken. Daarom besloot hij om tien dagen niks meer te zeggen en daar donaties voor te vragen. Voor Giel is het best een uitdaging om helemaal stil te zijn. Hij heeft net als zijn vriendin ADHD en praat doorgaans honderduit. De opbrengst gaat naar zijn stichting Boes Bos en wordt onder gebruikt om bomen te planten.
Profielfoto van Katinka van de BrugProfielfoto van Studio040
Geschreven door
Katinka van de Brug & Studio040

Maar we krijgen hem dus niet te spreken. Op zijn LinkedIn-pagina noemt hij zichzelf een 'hyperactief bomenplanter' en een 'groene IT-nerd'. Gelukkig heeft hij ook een website waarop hij schrijft: "Onze missie is om 1 boom per Nederlander te planten." En dat is niet zijn enige doel. Het geld gaat ook naar de bescherming van het tropisch regenwoud en het bevorderen van meer plant- en diersoorten in Nederland.

Omdat Giel zelf niet mag praten, heeft hij zijn mond met tape dichtgeplakt. Zijn vriendin Dori van Hulst voert namens hem het woord. “Normaal kan hij niet eens een minuut stil zijn”, lacht Dori. “Het is natuurlijk supervet om geld op te halen waarmee deze doelen bereikt kunnen worden, maar het gaat ons toch vooral om bewustwording.”

“Hij wilde een actie waarbij hij echt uit zijn comfortzone moet."

Als voorbeeld noemt ze de nieuwe bank die ze onlangs gekocht hebben. Hoewel nieuw... ze hebben bewust gekozen voor een tweedehands bank. “We kunnen best een nieuwe kopen, maar je hebt een keuze. Je moet je afvragen wat de milieugevolgen zijn van het kopen van nieuwe spullen”, vertelt ze en Giel knikt instemmend. Volgens is een nieuwe bank kopen net zo slecht voor het milieu als een autorit maken op en neer naar Spanje.

Giel en Dori (foto: Katinka van de Brug/Studio040)..
Giel en Dori (foto: Katinka van de Brug/Studio040)..

Maar hoe kwam Giel op het idee om tien dagen niets te zeggen? “Hij wilde een actie waarbij hij echt uit zijn comfortzone moet om te laten zien hoe belangrijk hij dit vindt. Maar hij heeft het er graag voor over en er zijn ook andere manieren om te communiceren."

"Ik zwijg voor de bomen!"

“Ik had gedacht dat het mee zou vallen als Giel stil zou zijn, maar hij wil nog steeds heel veel vertellen.” Daarom gaan de gesprekken tussen Giel en Dori in gebarentaal en als ze er echt niet uit komen, biedt de spraakfunctie in Google Translate ook een uitkomst.

Hij gaat gewoon naar zijn werk en hij sport ook nog steeds, legt hij in gebaren uit. Om andere mensen duidelijk te maken dat hij niet praat heeft hij een T-shirt aangetrokken met de tekst: ‘Ik zwijg voor de bomen!’ Zijn baas vindt het prima, maar zijn collega's plagen hem soms wel een beetje.

Giel wil 12.000 euro ophalen in deze tien dagen. Giel schrijft zijn belevenissen dagelijks op de site van Whydonate.nl waar ook direct een donatie gedaan kan worden. Stichting Boes is officieel erkend als goed doel en giften zijn aftrekbaar van de belasting. Op dit moment heeft zijn actie zo’n 2700 euro opgebracht.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!