Video

Heidebrand onder controle, drie voetbalvelden aan bos en heide is verloren

12 augustus 2022 om 12:55 • Aangepast 13 augustus 2022 om 12:45
nl
De heidebrand in Schijf (bij Roosendaal) is onder controle, zo laat de Veiligheidsregio Midden-West Brabant weten. Een oppervlakte van 1,6 hectare aan bos en heide is bij de brand verloren gegaan. Dat is te vergelijken met drie voetbalvelden. Het nablussen duurt nog enkele uren, meldt de Veiligheidsregio rond half elf vrijdagavond.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

De brand ontstond rond het middaguur in de buurt van de Zeepestraat in Schijf. Meer dan honderd brandweerlieden waren op de Rucphense Heide aan de slag. Ook kwamen andere hulpdiensten ter plekke. Uit voorzorg werd een medische post ingericht. Dat komt omdat het werk voor brandweerlieden bij deze temperatuur erg zwaar is.

Bij de brand kwam veel rook vrij. Met een NL-Alert werden mensen in de omgeving gewaarschuwd om uit de rook te blijven en niet de bossen in te gaan.

Speciaal watertransport
Vanwege de droogte en om voldoende bluswater te hebben, werden er meer eenheden opgeroepen. Door windvlagen was het vuur slecht onder controle te krijgen. Aangezien het een buitengebied is waar geen brandkranen staan, moest de brandweer proberen op een andere manier aan water te komen. Met speciaal watertransport werd dat aangevoerd van oppervlaktewater in de buurt, aldus een woordvoerster van de Veiligheidsregio Midden-West Brabant

Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak van de brand is. De brandweer blijft ook de komende dagen alert omdat het vuur ondergronds weer op kan laaien.

'Niet roken, geen afval weggooien'
De Veiligheidsregio waarschuwt voor droogte in de bossen. "Er is extra veel kans op bosbranden. Kijk uit met vuur in de natuur, niet roken, geen afval weggooien, de auto niet parkeren in het hoge gras en onmiddellijk 112 bellen mocht je vuur of rook spotten."

Foto: Tom van der Put - SQ Vision
Foto: Tom van der Put - SQ Vision
Foto: Tom van der Put/SQ Vision
Foto: Tom van der Put/SQ Vision
Foto: Tom van der Put/SQ Vision
Foto: Tom van der Put/SQ Vision
Foto: Werner Buijsen
Foto: Werner Buijsen
Foto: Werner Buijsen
Foto: Werner Buijsen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!