Video

Wielerheld Jan Janssen onder de indruk van megaportret van 12 bij 15 meter

18 augustus 2022 om 19:00 • Aangepast 19 augustus 2022 om 10:28
nl
Wielerheld Jan Janssen (82) krijgt zondag als de Ronde van Spanje door West-Brabant trekt een groot eerbetoon. In Hoogerheide zal op een grasveld een megadoek van 12 bij 15 meter liggen met het portret van de oud-renner die in 1967 de Vuelta en in 1968 de Tour de France won. "Het is geweldig", zegt Janssen over het initiatief.
Profielfoto van Ronald Sträter
Geschreven door

Een beetje spannend is het toch wel voor de makers als het megadoek met Jan Janssen voor de eerste keer wordt uitgerold. "Stel je voor dat er per ongeluk een foutje is ingeslopen", lacht Niels van Elzakker, de bedenker van het spandoek. "Ja, Janssen met maar één -s geschreven bijvoorbeeld."

Dat is gelukkig niet het geval. Op het spandoek staat naast een levensgroot portret van de oud-renner en zijn sportieve verdiensten ook nog in het Engels geschreven: 'Woensdrecht is very proud of Jan Janssen'.

Wielerheld Jan Janssen bij zijn megaportret.
Wielerheld Jan Janssen bij zijn megaportret.

"Ik wilde iets leuks doen voor de Vuelta en tegelijkertijd een eerbetoon aan Jan Janssen maken", legt Van Elzakker uit. "Dit was echt het moment om aan de wereld te laten zien dat de gemeente Woensdrecht trots op hem is. Wereldkampioen in 1964, winnaar van de Vuelta in 1967 en van de Tour in 1968 is iets wat niet veel mensen hebben gepresteerd."

"Ik ben naar de kunstclub gegaan en Gerrit-Jan Weekhout heeft een mooi schilderij van Jan gemaakt. Dat hebben we vervolgens op dit doek laten zetten. Het is eigenlijk een uit de hand gelopen idee."

Als een man of vijf het megadoek openvouwt, kijkt de man om wie het allemaal gaat rustig toe. De inmiddels 82-jarige Jan Janssen, die al vroeg in zijn carrière in Brabant kwam wonen, is als wielerheld wel wat gewend maar toch onder de indruk. "Het is geweldig", zo zegt hij. "Zo groot ben ik nog nooit geweest. En als je kijkt naar de details, die kloppen gewoon. Mijn tandjes aan de zijkant bijvoorbeeld. Het is precies uitgebeeld zoals het is."

"Toen Jan Janssen op de hoogste bergen reed, reed ik nog op mijn driewieler."

Een compliment van de oud-wielrenner dat de 58-jarige Gerrit-Jan Weekhout in zijn zak kan steken. "Ik kende Jan Janssen eigenlijk niet zo goed", zegt de kunstenaar. "Toen hij op de hoogste bergen reed, reed ik nog rond op mijn driewielertje. De kracht die hij uitstraalde heb ik in het schilderij gestopt. Dit is het hoogtepunt in mijn carrière als kunstenaar. Ik ben dan ook heel trots!"

Natuurlijk hopen de makers dat het megadoek zondag op tv komt als de Vuelta door de gemeente Woensdrecht trekt. Het spandoek wordt in Hoogerheide op een grasveld neergelegd zodat het vanuit de lucht perfect te zien is. "De helikoper van de televisie heeft de coördinaten, maar garanties hebben we niet", zegt Niels van Elzakker. "Bij het gemeentehuis zetten we een groot scherm neer en daar gaan we kijken of het lukt of niet. En als het lukt nemen we nog een extra pilsje, haha."

Mocht het niet lukken, dan is al het werk volgens Van Elzakker toch niet voor niets geweest. "Een bedrijf wil langs de bunkerbaan vijf grote containers (samen vijftien meter hoog) opstapelen zodat het doek dan toch nog te zien is."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!