Amazone Sanne Voets blinkt uit op WK en is weer wereldkampioen - Omroep Brabant

Amazone Sanne Voets blinkt uit op WK en is weer wereldkampioen

14 augustus om 10:13 • Aangepast 15 augustus om 10:31
nl
Amazone Sanne Voets heeft zich in Denemarken zondagochtend opnieuw gekroond tot wereldkampioene dressuur. De mindervalide amazone uit Berghem bleef in de klasse Grade IV de Amerikaanse Kate Shoemaker voor. Sanne kwam tot een prachtscore van 82,485 procent, waar Shoemaker bleef steken 80,275 procent. “Het voelde alsof ik in een andere dimensie zweefde.”
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

Sanne had zich woensdag als nummer één gekwalificeerd voor deze finale, met een score van 76.750 procent. Toen bleef ze Demi Haerkens uit Helmond, die in Herning haar debuut maakte tijdens een internationale wedstrijd, 0,75 procent voor. Shoemaker eindigde in die kwalificatiereeks als derde.

Andere dimensie
In de finale stond Shoemaker zondag lange tijd bovenaan, maar in de laatste rit slaagde Voets erin haar alsnog te passeren. “Ik kan niet uitdrukken hoe trots ik ben op Demantur en hoe speciaal hij is voor mij", vertelde Sanne tijdens de persconferentie. "Dat hij er nog zo’n geweldig optreden uit kan trekken op de laatste dag van zo’n intense week is fantastisch. Vooral nu, aan het eind van een seizoen dat niet onze kant op leek te vallen.”

Stralend vervolgde ze: “Er zijn maar een paar momenten in je carrière dat je de ring in komt, je hand op steekt en vanaf dat moment in een andere dimensie lijkt te zweven. Helemaal afgesloten van de buitenwereld. Jij, je paard en de muziek. Dit was zo’n dag. De laatste keer dat we zoiets hadden, was tijdens de Paralympics in Tokio en Rio."

Uitblinken
Zaterdag won Sanne met de Nederlandse equipe, die verder bestond uit Demi Haerkens, Lotte Krijnsen en Frank Hosmar, ook al goud tijdens de teamwedstrijd. Ook in die wedstrijd blonk de paralympisch kampioene dressuur van 2021 en 2016 uit. Sanne kreeg voor haar kür op haar paard Demantur een score van 78,415 procent.

Dat dit voor Sanne zo succesvolle WK in Herning plaatsvindt, maakte het voor haar nog een tikje specialer want dit was ook de locatie van haar internationale doorbraak: “Mijn allereerste gouden medaille behaalde ik hier tijdens het EK in 2013. Niemand dacht toen dat ik zou winnen, in de laatste plaats ikzelf niet. Sindsdien is er veel gebeurd, heb ik veel geleerd en je zou bijna kunnen zeggen dat ik een ander mens ben geworden. Het voelt dus heel bijzonder om juist hier weer te winnen.”

Ook succes voor springequipe
Ook Maikel van der Vleuten uit Geldrop en Harrie Smolders uit Lage Mierde hadden deze week succes in Herning, Zij veroverden met de Nederlandse springequipe, die naast hen bestond uit Sanne Thijssen en Jur Vrieling, vrijdag een zilveren medaille tijdens de teamwedstrijd voor valide ruiters en amazones. Het Oranje-viertal plaatste zich daarmee ook voor de Olympische Spelen in 2024. Het goud ging naar Zweden.

Oranje leek halverwege de tweede omloop nog kansloos in de strijd om een medaille. Doordat Vrieling en Smolders alle balken lieten liggen en haast alle concurrenten in de fout gingen, schoof het Nederlandse kwartet alsnog op naar zilver.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone