RKC pakt onverdiend punt tegen promovendus FC Emmen

13 augustus 2022 om 21:56 • Aangepast 15 augustus 2022 om 10:24
RKC heeft in de tweede wedstrijd van het seizoen opnieuw een gelijkspel geboekt. Tegen promovendus FC Emmen speelde de Waalwijkers een zwakke wedstrijd. De ploeg kreeg nauwelijks kansen, maar sloeg in de laatste minuut toe en voorkwam zo een nederlaag: 1-1 was de einduitslag in Emmen.
Profielfoto van Luuk van Grinsven
Luuk van Grinsven

RKC startte het seizoen vorige week met een knap 2-2 gelijkspel tegen FC Utrecht. Met dezelfde elf namen gingen de Waalwijkers bij promovendus FC Emmen op zoek naar de eerste driepunter. Zo’n 130 RKC-fans hadden de verre reis naar Drenthe afgelegd voor de wedstrijd tegen, wellicht, een directe concurrent in de strijd tegen degradatie.

Net zoals een week eerder was de openingsfase niet voor RKC. De ploeg van Joseph Oosting kwam in de eerste tien minuten twee keer goed weg. FC Emmen-aanvaller Jassin Assehnoun was beide keren dichtbij de treffer. Veel aanvallen van de thuisploeg kwamen over de rechterkant, waar RKC-linksback Thierry Lutonda het lastig had met Rui Mendes.

Zwak RKC
Opvallend was dat de RKC-spelers vaak op de grond lagen. Niet omdat ze onderuit werden gehaald door Emmenaren, maar omdat ze uitgleden op het ogenschijnlijk natte kunstgras. Misschien was dit de reden van de zwakke eerste helft van de Waalwijkers. RKC creëerde nauwelijks kansen.

De eerste helft eindigde met een merkwaardig moment: Emmen-verdediger Miguel Araujo joeg door op een lange bal die op RKC-doelman Etiënne Vaessen afkwam. Terwijl Vaessen de bal al in zijn handen had, ging Araujo hard door op de keeper. De verdediger kreeg slechts een gele kaart voor die tackle. De woedende Vaessen haalde na het rustsignaal meteen verhaal bij Araujo.

Verdiende achterstand
Na de rust bleef RKC doen waar het in de eerste helft mee bezig was: slecht voetballen. Emmen bracht meer energie dan de ploeg van coach Joseph Oosting en dit resulteerde uiteindelijk in een verdiende voorsprong voor de thuisploeg. Na balverlies van aanvoerder Michiel Kramer kon Emmen omschakelen. Lucas Bernadou kreeg de bal in het zestienmetergebied aangespeeld en schoot verwoestend raak in de linkerbovenhoek. RKC keek voor het eerst dit voetbalseizoen tegen een achterstand aan.

Of RKC hierdoor wakker schrok? Nee, want zo'n tien minuten na de tegentreffer kreeg Emmen een enorme kans op de 2-0. Vaessen verspeelde de bal waardoor een gevaarlijke situatie ontstond voor zijn doel. Mark Diemers kreeg van heel dichtbij dé kans om de fout van de RKC-doelman af te straffen. Maar met een geweldige reflex maakte Vaessen zijn blunder goed en hield hij RKC in leven.

Ook na de invalbeurt van Florian Jozefzoon kon RKC geen vuist maken tegen de kampioen van de Eerste Divisie. De Waalwijkers wilden wel, maar slaagden er amper in kansen te creëren. Joseph Oosting probeerde met aanvallende wissels meer gevaar te forceren. Dankzij de 1-0 tussenstand was de slotfase spannend.

Toch nog een punt
Het was wachten op de ene kans die RKC nodig had om een punt over te houden aan dit duel. Dat ene kansje kwam er: Jozefzoon gaf de bal perfect in de loop van de ingevallen Julen Lobete. Die rondde deze spaarzame kans af en bracht RKC zo in de laatste minuut op gelijke hoogte.

Even later kon de ploeg van Oosting zelfs met de overwinning naar huis gaan, maar Jozefzoon schoot een vrije trap in kansrijke positie een paar meter over het Emmen-doel. Maar eerlijk, drie punten waren te veel geweest voor de Waalwijkers zaterdagavond.