Agractie roept boeren op tot blokkades op drukke plekken - Omroep Brabant

Agractie roept boeren op tot blokkades op drukke plekken

15 augustus om 12:15 • Aangepast 16 augustus om 12:10
nl
Boerenbeweging Agractie roept zijn achterban op tot nieuwe protestacties. "We moeten volhouden met onze acties. Of dat nou een publieksvriendelijke is, zoals binnenkort met de start van de Vuelta, of acties die scherper zijn, ze moeten plaatsvinden. Soms met zo min mogelijk inspanning, want we zijn allemaal druk, maar wel met een groot effect. Denk er daarbij bijvoorbeeld aan standstills te organiseren op drukke plekken bij je in de buurt", zegt melkveehouder Erik Luiten, een van de kopstukken van Agractie, in een maandag gepubliceerde videoboodschap.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

Agractie wil, net zoals andere boerenorganisaties, dat het huidige stikstofbeleid van het kabinet van tafel gaat. Het kabinet wil de landbouw dwingen om de uitstoot van stikstof tot 2030 te halveren. Dit zou kunnen betekenen dat de veestapel flink kleiner moet worden.

'Als we nu niet grondig keren, gaat het beleid nagenoeg ongewijzigd door'
"Zolang het fundament onder dit beleid overeind blijft staan, moeten we hier de aandacht op blijven vestigen. Mensen, de strijd is nog niet gewonnen. Hou vol, geef niet op. Samen staan we sterk en we houden het oog op de bal. Als we nu niet grondig keren, gaat het beleid nagenoeg ongewijzigd door en wordt het voortgezet. Dat is iets wat we niet willen", zegt Luiten tegen zijn achterban.

Bij eerdere protestacties hebben boeren onder meer snelwegen en distributiecentra van supermarkten geblokkeerd.

'Blokkade snelwegen onacceptabel'
Wegvervoerders herhalen hun eerdere oproep aan boeren om geen wegen te blokkeren. "Ze ondervinden veel vertraging en lijden daardoor schade", zegt branchevereniging Transport en Logistiek Nederland (TLN) in reactie op een oproep van boerenbeweging Agractie om drukke plekken te gaan blokkeren.

"TLN heeft begrip voor de zorgen van de boeren, maar vindt de blokkades van (snel)wegen volstrekt onacceptabel. Door de blokkades zijnberoepsgoederenvervoerders niet in staat hun werk naar behoren uit te voeren. De branchevereniging roept demonstranten dan ook op om onmiddellijk te stoppen met het barricaderen van de Nederlandse wegen", aldus TLN.

'Boerenacties moeten binnen wet gevoerd worden'
De ministers Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) en Henk Staghouwer (Landbouw) willen niet reageren op de oproep van boerenbeweging Agractie aan haar achterban om nieuwe protestacties te voeren. De bewindslieden blijven bij hun eerdere reactie op diverse protesten. De kern daarvan is dat protesteren mag, maar dat dit wel binnen de grenzen van de wet moet blijven.

De twee ministers begrijpen dat boeren willen protesteren. "Het gaat om zeer ingrijpende zaken met grote impact op de levens van mensen. Maar gebruik je verstand en doe het binnen de grenzen van de wet", herhaalt een woordvoerder van de ministers hun eerdere reactie. De meeste boeren doen dat ook, maar Van der Wal en Staghouwer vinden het 'onacceptabel' als mensen worden bedreigd of in gevaar worden gebracht, infrastructuur wordt vernield en/of distributiecentra worden geblokkeerd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.