Eerste kraanvogelkuiken ooit in de Peel: 'Erg verrast door de geboorte' - Omroep Brabant

Eerste kraanvogelkuiken ooit in de Peel: 'Erg verrast door de geboorte'

16 augustus om 13:34 • Aangepast 17 augustus om 08:37
nl
In de Peel, op de grens van Brabant en Limburg, vliegt sinds kort voor het eerst in de geschiedenis een kraanvogeljong rond. De kraanvogel heeft zich sinds 2015 definitief gehuisvest in de Peel, maar tot broedsucces kwam het nog niet.
Profielfoto van 1Limburg
Geschreven door
1Limburg

"We waren heel erg verrast door de geboorte", vertelt boswachter Rick Verrijt. “In het voorjaar komen de eerste koppels naar de Mariapeel aan de Limburgse kant en starten ze met het verkennen van het gebied. Maar al snel daarna zagen we dat ze een nest aan het maken waren."

Van de twee jongen heeft één het niet overleefd. De andere maakt het goed. Samen met zijn ouders vliegt hij inmiddels de hele Peel door.

'Heel uniek'
Kraanvogels komen vooral in het noorden van Nederland voor. "Het natuurgebied Fochteloërveen op de grens van Friesland en Drenthe is een echte hotspot. Daar zitten jaarlijks zo'n zeven koppeltjes die jongen kunnen voortbrengen. Het is uniek dat het nu eindelijk in het zuiden van het land gebeurt."

Verrijt vindt de kraanvogel een bijzondere verschijning. "Het is sowieso al een heel markant dier om te zien. En als ze overvliegen kun je ze herkennen aan het mooie trompettergeluid dat ze maken."

De vogel houdt van hoogveen en moeras. De boswachter is dan ook trots dat de kraanvogel de Mariapeel heeft uitgekozen als broedgebied. "Dit geeft aan dat we op de goede weg zijn. In de Peel werken we er hard aan om het gebied moerassig te krijgen en hoogveen te herstellen."

Gebieden afgesloten voor publiek
Vanwege de aanwezigheid van het kraanvogeljong heeft Staatsbosbeheer sommige gebieden in de Mariapeel afgesloten voor publiek. "Kraanvogels zijn heel erg gevoelig voor verstoring. Als er mensen door dit gebied lopen, vliegt de vogel meteen verder het bos in. Elke vorm van verstoring kan funest zijn voor het jong."

Kraanvogels maken ook heel wat lawaai, meldde Omroep Brabant eerder.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.